söndag, juni 28, 2009

Q-cell köper resten av Solibro

Pressmed . Svenska 6 Ap fonden blir storägare i Q-Cell noterat på Frankfurtbörsen

Intressanta presentationer från Q-Cell
http://www.q-cells.com/en/investor_relations/presentationsinvestor_conference_calls/index.html

När priset på solel blir lägre än elpriset, så uppstår obegränsad efterfrågan på solceller. Detta har delvis redan hänt i Italen, och kommer att hända i Tyskland 2015 med dagens utveckling.

söndag, juni 14, 2009

Tvärstopp för vindkraft i sverige

Svensk vindkraftindustri skriker efter mer subvention efter fortsatta motgångar.
Men felet är inte primärt stödsystemet. Det som har hänt nu är att finanskrisen, i form av en mycket svag svensk krona, har slagit till.

Ett vindkraftverk kostar nu nästan 38 MSEK, eller 7,5 kr/årskwh. Orsaken är att verken importeras från Danmark och Tyskland. Alla som ska till europa på semesterresa inser att europeiska varor nu är extremt dyra pga den svaga kronan. Ett vinkraftverk köps en gång, och den investeringen måste leva under 20-25 år. Då är det inte kul att köpa ett verk dyrt idag.

Dagens elpris på 40 öre/kwh, och elcertifikat på 32 öre är faktiskt förvånansvärt höga nivåer trots en fallande elkonsumtion. Trots det är avkastningen nära 0% om verket köps för 38 MSEK. Även om elpriset stiger, så blir avkastningen mycket lägre pga det höga investeringsbeloppet. Glöm då inte att elpriset mycket väl kan falla ner till 20-30 öre/kwh, och då går verken med förlust.

Bäva månde de exploatörer som har byggt upp en stor organisation under haussen. De kan överleva några kvartal om de har prissäkrat verk, men jag tror att det är ytterst sällsynt.

Eolus vind börsintroduktion ser ut att vara extremt feltimad.

Redan installerade verk tuffar dock på, ofta med god lönsamhet eftersom de installerades till 20%-25% lägre kostnad. Får ni chansen att köpa ett äldre verk till rimligt pris, så finns det möjlighet till ok avkastning.

Situationen kommer inte att bli bättre innan kronan återhämtar sig, och när det händer vet ingen.

"I dag står vi inte inför något investeringsbeslut av större dignitet. Skulle vi i dag fatta beslut om en investering, skulle ett sådant beslut behöva fattas i ljuset av den extrema förändringen på valutamarknaden med rådande valutadifferens", säger Louise Gudmundson, pressansvarig på Eon Sverige.


Kreditkraschen som under den värsta krisen i höstas och vintras nästan helt ströp tillgången på lånat kapital slog hårt mot alternativ energi, eftersom projekt som vindkraftsparker och större solkraftverk kräver stora initiala investeringar som oftast är lånefinansierade.

måndag, juni 01, 2009

Artikel om Cleantech & riskkapital

http://www.va.se/nyheter/2009/06/01/riskkapitalet-jagar-effekt/

Eolus vind börsnoterat

Eolus Vind är numera börsnoterat. Ni som följer denna blog vet att Eolus är ett av flera bolag som jag bevakar. Se tex tidigare: http://vindmolla.blogspot.com/2008/06/eolus-vind-fullvrderat.html

Strax innan noteringen kunde man köpa aktien för 31 kr (handlades då på www.alternativa.se)
Efter noteringen har den stigit till över 50kr.

Faktum är att det är något av en bravad. Dagarna innan noteringen publicerades en rad negativa artikelar i svensk dagspress om vindkraft.

1. i princip är företaget nu övervärderat. Sälj! De var ett klipp på 31 kr, men inte över 50 kr.
2. intresset för vindkraft kvarstår från investerare.

Creeper