onsdag, april 25, 2007

elforsk årsrapport 2006

Fakta om vindkraften i Elforsks årsrapport 2006. Länk

andelar till salu hos Linvind

Just nu finns det 7 andelar till salu från 2 medlemmar samt ytterligare 10-15 andelar till salu inom någon månad. http://www.linvind.com/andelsinformation.htm

tisdag, april 24, 2007

Lägre slitage till havs

På Ingemars hemsida står det en del om vindkraftens ekonomi. Bla att turbulensen är mindre till havs och därmed slitaget. http://www.acc.umu.se/~ingemar/havsbaserad.shtml

måndag, april 23, 2007

myter on etanol

Enligt en artikel i e24 är etanol nu billigare än bensin.
Nu kostar blyfri 95 11.69 kr och E85 7.89 hos OKQ8. Eftersom flexifuel bilar drar 40% mer på etanol än bensin blir jämförelsepriset 7.89*1,4 = 11,046.
Skillnaden är ca 65 öre till etanolens fördel. Till det kommer det bidrag privatpersoner får för inköp av miljöbil, eller det reducerade förmånsvärde som en miljöbil som företagsbil har. Nyteknik har krossat myterna om etanol.

söndag, april 22, 2007

var blåser det?

Energimyndigheten har kartlagt var det blåser i Sverige. Förvånansvärt detaljrika kartor

torsdag, april 19, 2007

Planerade vindkraftsanläggningar i Sverige

En sammanställning från energimyndigheten. Tyvärr saknas ett stort antal projekt på kartan. Hur är det möjligt att inte ens energimyndigheten har en överblick?!

En av de största ligger i Markbygden nära Piteå.

onsdag, april 18, 2007

Världens största vindkraftpark

TT rapporterar idag att Sverige kan komma att få del av vindkraft från Estland.
Det estniska bolaget OÜ Nelja Energia planerar att bygga omkring 200 vindkraftverk till havs utanför Dagös nordvästkust. Det skulle i så fall bli världens största vindkraftspark i havet.
Nu utreds miljökonsekvenserna, och även Finland får säga sitt. Effekten hos de enskilda kraftverken är 3-6 megawatt och den sammanlagda effekten för hela vindkraftparken uppgår till cirka 1 000 megawatt. Kraftverken uppförs gradvis på grunder som byggs på havsbotten från 2010.
I projektet ingår en havskabel för likström från vindkraftsparken med förbindelser inte bara med Estland och Finland utan även med Sverige.
Länk till bolaget
http://www.4energia.ee/index.php/lang/eng/category/projects

O2 med gamle Spray-VDn Johan Ihrfelt tecknar avtal med en bostadsrättsförening i Stockholm.
Läs mer här och här

tisdag, april 17, 2007

Nyemission i Vindenergi Väst AB

Vindenergi Väst som idag producerar 3,5 GWh vill öka till 10 GWh. Prospekt och anmälningsedel kan rekvireras genom hänvändelse direkt till bolaget eller laddas ner från hemsidan från den 30 /4.

Arise Windpower till börsen.

Arise Windpower planerar 100 verk och börsintroduktion med hjälp av Carnegie.
http://www.arisewindpower.se/

måndag, april 16, 2007

teckna andelar i vindpark vänern


Vindpark vänern som ska bygga 10 st 3 MW verk på Gässlingen har öppnat för teckning

Förutsättningarna har ändrats något sedan projektet startades

Varje verk är på 3000 kW och bedöms producera 9 mil kWh/år. Föreningen anger en kostnad på 47170000 kr för sitt verk som finansieras med 8900 andelar a 5300 kr/st. Större delen av
pengarna behövs för att köpa verket av Morphic/Dynawind Order till Morphic och: PEAB får 50 m för bygget

Faktum är att 47 MSEK för 9 milj KWh/år låter billigt jämfört med andra projekt som är öppna för privatpersoner (granberget mfl).

Dessutom är kalkylen försiktig. Dels räknar de inte med miljöbonusen, utan endast intäkter från levererad el + elcertifikat + nätnytta. Dels så ser vindberäkningen försiktig ut. Enligt en rapport
ska ett 3,5 MW verk producera 14 milj KWh/år. Omräknat till 3MW verk blir det 12 milj KWh/år, dvs 33% mer än vad som står i deras kalkyl. I den första kalkylen räknade de med 8 milj KWh/år så de har nog redan insett att de är försiktiga.

Först till kvarn !

onsdag, april 11, 2007

Nordic Commodity Funds

Fick en kommentar av VDn för Nordic Commodity Funds. Jag tror att de är inne på helt rätt väg. Intresset kommer att bli stort för en specialfond med inriktning mot vind.

Info om Nordic Power Fund hittar du på www.nordiccommodity.se Förvaltningsbolaget (Nordic Commodity Funds)startar efter sommaren "Vindfonden" som är öppen för allmänheten (minsta första instats 10000SEK.). Vindfonden kommer att investera i noterade och onoterade bolag inom vindproduktion.Fredrik BodeckerNordic Commodity Funds AB

måndag, april 09, 2007

SVD:s särtryck om klimathotet

Kan beställas här. Även klassuppsättningar till skolklasser.

Kommuner kan tjäna miljarder på vind

Jag har tidigare beskrivit hur lönsamt det är för privatpersoner att köpa andelar i vindkraftverk. Det räknas som egenproducerad el, och skatterna är extremt små.

Nu visar det sig att samma situation gäller för kommuner. Svd beskriver situationen i en artikel , och ger exempel från Robertsfors i västerbotten. I Robertfors finns för övrigt en förening som är öppen för nya medlemmar. De kommer att köpa nya vindkraftsverk mycket snart. Länk .

konstlad marknad för vindkraft

Eon stoppar Utgrunden II trots 70 MSEK i bidrag. Efterfrågan på vindkraftverk är så stor att priserna har stigit rejält på verken. Artikel i dn ger mer info


En annan intressant artikel i gp bekräftar bilden. SKF satsar rejält. Link
Även morpic, vestas mfl går mycket bra.

I en snabbt expanderande branch kan de som tillverkar insatsvaror vara vinnare.


Flera olika företag har annonserat investeringar i vindkraft den senaste tiden, tex Lappland Miners , Proventus och Stena .

Samtidigt varnar energimyndigheten i en rapport. Målet om en elproduktion från vindkraft på 10 TWh år 2015 kommer inte att nås när effekten av energicertifikaten klingar ut. Länk

Jag tror att energimyndigheten har fel. Dels så räknar företagen inte på dagens pris. De räknar på framtida priser (sk terminspriser) som är högre. Och dels så kommer tekniken att förbättras (tex med SKFs hjälp), så lönsamheten är stigande.

Den tyska staten garanterar solelsproducenter ett pris på över fyra svenska kronor per kilowattimme

Intressant artikel i nyteknik.

"De tyska företagen Solarworld och Q-Cells som är bland världens största tillverkare har ökat sina vinstmarginaler med 150 respektive 143 procent det senaste året, och i pengar räknat tjänade de båda företagen två miljarder kronor i fjol. Samtidigt räknar tillverkarna med att sänka sina produktionskostnader med 25 procent nästa år."

Även REC medger att det ger en speciell situation.

en ny fond


e24 skriver om en ny hedge fond "Nordic Commodity Funds" som ska placera på elmarknaden. Minsta insats är ca 50.000kr. Jag har försökt hitta den på på nätet, men det enda jag hittar är att de är godkännda av bankgarantinämnden (vilket ju är bra). Men jag förstår att de startar upp, det finns säkert en del lätta pengar i en så omogen markand som elmarknaden, och de kan ta ut rejäla avgifter.

Som jag har skrivit om tidigare som finns det redan alternativ.
Elexir har haft en riktigt bra utveckling. De håller ner risken och är en sk hedge fond.

Alfakraft har haft en enormt bra start på året, 75,5% !! Tydligen finns det stora pengar att hämte om man ligger rätt. Risken (volatilitieten) är stor i denna fond, som i alla sk "open-ended funds".

Flera av de stora bankerna har släppt aktieindexobligationer med inriktning mot råvaror och energi.

Creeper