lördag, januari 17, 2009

Bird and Fortune: Silly Money

Part1



Part2

En dag i P-O Erikssons liv

Jag vandrar runt i min stora villa. Posten kommer och jag öppnar mitt pensionsbrev. Konstaterar att jag får ca 50.000 kr netto efter skatt trots att min förra arbetsgivare går på knäna. Skönt att vara pensionär!

Jag öppnar också ett reklamblad från ett larmföretag. 500 kr i månaden skulle det kosta att larma huset för inbrott och brand. Det är ju 1% av min nettolön. Rena stölden! Lika mycket som miljötokarna vill satsa på förnybar energi! (1% av BNP). Token Obama tänker satsa 54 miljarder dollar. Tänk vad mycket kul man kan ha för de pengarna istället.

Äntrar cykeln för att åka till styrelsemötet i det Stora Företaget. Mitt i mötet går brandlarmet. Hela verksamheten stoppas när all personal springer ut. Trams! Jag kräver att mötet ska fortsätta. Det har ju varit så många falsklarm, och det är säkert bara något litet tekniskt fel nu igen! Precis som miljötokarnas varningar!

Hemma igen läser jag om den lilla istiden 1400-1800. Tänk att Grönland var grönare än Danmark på 1300 talet, och vikingar bodde där! Jösses vad miljön svänger! Konstigt förresten att vikingarna på Grönland dog ut på 1400 talet. Att de inte fattade att deras livsstil var ohållbar när klimatet ändrades. På 100-200 år borde de väl ändå ha sett ur de påverkade miljön, tex jorderosionen och att träden höggs ner. Konstigt att de inte upptäckte att istiden var på väg. Nog borde de ha lärt sig av Inuiterna, och börjat äta sälkött. Fast det är klart... ledarna då var präster och vi har ju lärt oss mycket sedan dess.

En kollega ringde från L-A. Han hade träffat en äldre ledare som kom ihåg hur stadsmiljön där förbättrades på 1920 talet när bilarna ersatte häst och vagn. Äntligen luktade stan inte hästskit, och det ständiga ljudet av klapprande hovar hördes inte hela nätterna. Tyvärr klagar folk nu på smog. Aldrig blir folk nöjda! Trots teknikens framsteg.

En god vän ringde senare på kvällen från Nanjing. Hon berättade att kineserna har ansiktsskydd för att luftkvaliteten är så dålig. Men de klagar inte. De har ju trots allt jobb! Det är minsann inte CO2 som är problemet! Visserligen hänger det ihop med all annan skit som kolkraften spyr ut, men det är ju inte riktigt samma sak.

Läs mer om P-O E's tankar i dagens industri
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\01\16\319896&sectionid=Ettan

Övrigt
Fifty-four billion dollars is nothing to sneeze at, of course. That’s the amount in the $825 billion economic stimulus package - introduced by House Democrats Thursday - set aside for renewable energy, electric car batteries, energy efficiency and other green projects.


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=874646

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article493330.ece

måndag, januari 12, 2009

Shiller om krisen

Robert Shiller visits Google's Mountain View, CA headquarters to discuss his book "The Subprime Solution: How Today's Global Financial Crisis Happened, and What to Do About It."





För data freaks så finns god data om husprisindex i olika delar av usa här:
http://analytics.radarlogic.com/radar-logic-home/historical-data.aspx

torsdag, januari 08, 2009

Financial Times Short View

John Authers Short View på Financial Times ger dagliga små underhållande lektioner om de finansiella marknaderna. Nu senast om att "även döda katter studsar".

Det är frapperande hur mycket bättre och faktafokuserad FT är jämfört med vår svenska skvallerblaska DI.

lördag, januari 03, 2009

Obama: dubblar investeringar i förnybar energi

Investeringar i förnyelsebar energi har aldrig varit så högt upp på den politiska agendan.

http://change.gov/newsroom/entry/american_recovery_and_reinvestment/

Creeper