söndag, juni 14, 2009

Tvärstopp för vindkraft i sverige

Svensk vindkraftindustri skriker efter mer subvention efter fortsatta motgångar.
Men felet är inte primärt stödsystemet. Det som har hänt nu är att finanskrisen, i form av en mycket svag svensk krona, har slagit till.

Ett vindkraftverk kostar nu nästan 38 MSEK, eller 7,5 kr/årskwh. Orsaken är att verken importeras från Danmark och Tyskland. Alla som ska till europa på semesterresa inser att europeiska varor nu är extremt dyra pga den svaga kronan. Ett vinkraftverk köps en gång, och den investeringen måste leva under 20-25 år. Då är det inte kul att köpa ett verk dyrt idag.

Dagens elpris på 40 öre/kwh, och elcertifikat på 32 öre är faktiskt förvånansvärt höga nivåer trots en fallande elkonsumtion. Trots det är avkastningen nära 0% om verket köps för 38 MSEK. Även om elpriset stiger, så blir avkastningen mycket lägre pga det höga investeringsbeloppet. Glöm då inte att elpriset mycket väl kan falla ner till 20-30 öre/kwh, och då går verken med förlust.

Bäva månde de exploatörer som har byggt upp en stor organisation under haussen. De kan överleva några kvartal om de har prissäkrat verk, men jag tror att det är ytterst sällsynt.

Eolus vind börsintroduktion ser ut att vara extremt feltimad.

Redan installerade verk tuffar dock på, ofta med god lönsamhet eftersom de installerades till 20%-25% lägre kostnad. Får ni chansen att köpa ett äldre verk till rimligt pris, så finns det möjlighet till ok avkastning.

Situationen kommer inte att bli bättre innan kronan återhämtar sig, och när det händer vet ingen.

"I dag står vi inte inför något investeringsbeslut av större dignitet. Skulle vi i dag fatta beslut om en investering, skulle ett sådant beslut behöva fattas i ljuset av den extrema förändringen på valutamarknaden med rådande valutadifferens", säger Louise Gudmundson, pressansvarig på Eon Sverige.


Kreditkraschen som under den värsta krisen i höstas och vintras nästan helt ströp tillgången på lånat kapital slog hårt mot alternativ energi, eftersom projekt som vindkraftsparker och större solkraftverk kräver stora initiala investeringar som oftast är lånefinansierade.

1 kommentar:

Plupp sa...

Hur får man tag på prislistorna från tillverkarna? Det är väldigt svårt att få en prislista utan att skicka in ett bra underlag med vindförhållanden osv. Har pratat med GE. Får se om de skickar något. Nord Amerikanska företag brukar vara bättre på att bry sig om alla kunder än deras europeiska konkurrenter.

Creeper