Fjärrvärme i kylan
Märkliga rapporter från fjärrvärmeverken i kylan. Flera verk verkar inte klara en riktig kall vinter, utan måste elda olja. Dessutom är fjärrvärmetaxorna fasta, och oberoende av temperaturen. Mycket skrivs ju om dyra elpriser när det är kallt. För fjärrvärme är situationen omvänt. Sällan nämns detta när val mellan bergvärme, pellets och fjärrvärme diskuteras. En vän som har pellets får nu släpa rejält med pelletskassar, och kostnaden för pellets skenar. Den som har fjärrvärme kan lungt luta sig tillbaka. Men jag gissar att resultatet kommer att bli höjda fjärrvärmetaxor 2010-2011.
Medelpad
Gårdagen var den kallaste dagen hittills i vinter, med temperaturer på under 30 grader på vissa håll i Medelpad.
På Korstaverket gick pannorna för högtryck för att klara av efterfrågan på värme.
– Den här kylan kostar oss 50 000 kronor mer i timmen, säger Håkan Johansson, utvecklingsingenjör.
Landskrona
— Det är ingen lysande affär för oss när det är kallt, säger Jan Lindeberg, Landskrona stads fjärrvärmechef.
Förklaringen är att systemet varken tekniskt eller taxemässigt är anpassat till de dryga tio minusgrader som rådde på fredagen i Landskrona.
— Vi måste köra de dyra bränslena rätt så mycket, både gas och olja. Olja är extra dyrt. Det har vi inte kört sedan 2006, säger Stefan Nyrud, produktionschef för fjärrvärmen i Landskrona.
Till vilken punkt klarar systemet att leverera värme?
— När man gjorde beräkningar längre tillbaka utgick man från 16 minusgrader. Vi kan säkert klara 20 minus några dagar, men jag tror inte under någon längre period, säger Stefan Nyrud.
Växjö
– Vi noterade ett nytt effektrekord för fjärrvärmen på 210 megawatt. Det gamla rekordet var på 200 megawatt var från januari 2004. – Vi klarade ju 17-18 minusgrader nu i morse och då körde vi inte fullt på alla enheter så vi klarar nog lite till.– Vi startade upp det gamla oljeeldade kraftverket igen. Vi stängde det inför trettonhelgen eftersom väderprognoserna talade om att det skulle bli mildare. Men nu är det ju kallt igen.
Växjö
Kylan gör gröna Växjö allt svartare. Under jul- och nyår har det kommunala energibolaget Veab bränt upp 1 200 kubikmeter olja vilket motsvarar 30 fulla tankbilar....– Vi har dimensionerat systemet för -20 grader. Det betyder att kapaciteten ut till fastigheterna är begränsad till den temperaturen.
Ängelholm
Fjärrvärmesystemen går för fullt. Men värmeförsäljningen är rena förlusten för Öresundskraft.— Just nu (kl 15 på fredagen) levererar vi 54 megawatt och räknar med att det behövs 70, som är max vad vi kan få ut, i nästa vecka. Beroende på hur högt elpriset är planeras det även för start av gaspannan, — Fjärrvärmesystemen är dimensionerade efter ungefär tio minusgrader. Är det kallare, och blåser, räcker effekten dåligt. I Ängelholm med de öppna landskapen spelar vinden jättestor roll...
Göteborg
– Systemen är dimensionerade för att klara -16 grader i fem dygn.... Så där ungefär går gränsen, vad händer sedan?
– Ja, den erfarenheten vi har från tidigare köldperioder, det är att vissa fastigheters system inte klarar av att föra ut mer värme, säger han. Så då sjunker nog inomhustemperaturen någon eller några grader i en del hus. Men fjärrvärmesystemet matar ju på så länge det finns kunder som efterfrågar värme.
Karlstad
– Vi eldar för fullt på Heden, men det räcker inte, så vi har även köpt in så mycket vi kan från Stora Enso på Hammarö. Men nu när det varit så väldigt kallt så räcker faktiskt inte det heller, utan då har vi fått köra för fullt även i det gamla kraftvärmeverket...
Även om kylan innebär att Karlstads Energi får elda för fullt, så betyder det inte att kunderna får något högre pris på sina fjärrvärmeleveranser. Priset på fjärrvärme är nämligen fast.
Och det är inte heller någon risk för höjningar i efterhand på grund av kylan, lovar Peter Lind.
– Nej, det hänger inte ihop på det sättet. Eftersom vi även producerar el i våra kraftvärmeverk så innebär det att vi får in mer pengar när det blir kallt och elpriset stiger. Och de pengarna använder vi för att reducera kostnaderna för värmekunderna.
Västervik
Ihållande kyla gör att fjärrvärmen i Västervik har svårt att räcka. De fyra pannorna på Stegeholmsverket eldas just nu maximalt, men de 65 megawatt (MW) de producerar förslår inte. Därför tvingades man på fredagen starta även det oljeeldade reservverket vid Karstorp
1 kommentar:
Vad är det som är märkligt?
Skicka en kommentar