checklista
Det blir mer och mer populärt att köpa en andel i en vindkraftsförening och därmed sänka elpriset. I praktiken går det till så att en enkomisk förening köper ett vindkraftverk, och medlemmarna betalar en insats som motsvarar investeringen. Ofta kostar varje andel ca 5000kr, och ger rätt till 1000 KWh vindraftsel.
I många hus är det för dyrt att byta till tex bergvärme, och då är detta ett alternativ. Men ofta har man också kvar en rejäl elförbrukning efter investeringen i bergvärme (för att driva bergvärmepumpen, och för hushållsel), och då är detta ett sätt att få ner priset på den kvarvarande elräkningen
Varje medlem får maximalt köpa andelar som mostsvarar sin elförbrukning. Om du har en lägenhet med 2000 KWh så är max andelar 2 st a 5000 kr st, dvs en total investering på 10000 kr. Om förbrukningen är 20.000 KWh så är max andelar 20 st, dvs en investering på 100000 kr.
Eftersom det är en avsevärd investering bör man tänka till så att man väljer rätt. Här kommer en lightversion av en checklista:
Tror du att elpriset fortsätter på denna höga nivå eller stiger?
Har du tittat på andra alternativ, tex: isolera vinden, täta fönstren, investera i jord eller bergvärme, fjärrvärme?
Har du tittat på att köpa aktier i ett företag som investerar i vindkraft eller annan förnyelsebar energi istället, och därmed få en avkastning som följer elpriset och kompenserar för din elräkning?
Vill du binda kapitalet i en investering där du inte ensam kan bestämma? Idag kan man lätt sälja sin andel eftersom efterfrågan är större än utbudet, men det är inte säkert att det är så om 5-10år. Betänk att du binder pengarna på lång tid.
Varje vindkraftsförenining har avtal med en elleverantör för att det administrativa ska fungera. Så du måste byta elleverantör. Det i sig är inget problem alls eftersom elmarkanden är avreglerad, men undersök vilken fast avgift per år som den nya elleverantören har! Om du har en lägenhet så betyder den fasta avgiften mycket för den totala kostnaden. Dessutom har vindkraftsföreningen en årsavfit på några hundralappar, och den varierar. Får du verkligen ett lägre pris om du har en högre avgift från den nya elleverantören, och en årsavgift till föreningen? Och välj rätt förening! (föreningen/leverantören O2 har den absolut högsta fasta avgiften)
Olika föreningar har olika syn på hur länge verksamheten ska bedrivas. Tydligast syns detta i hur avskrivningen hanteras. En anläggning har en beräknad ekonomisk livslängd, och en del föreningar inkluderar kostanden för att ersätta verket i framtiden i elpriset. Vinster samlas i föreningen för återinvestering. Elpriset blir då ofta ca 24 kr /KWh. Andra föreningar betalar tillbaka insatsen löpande och samlar inte ihop till ett nytt verk i föreningen.
Studera vem som sitter i föreningens styrelse. Har du tex förtroende för Goes som sitter i SVEF? Är du tillfreds med den lokalpatriotiska karaktären som andra har, tex Granberget?
Jag har själv ännu inte tänkt klart, men det lutar åt en investering i följande prioritetsordning:
- fjärrvärme för värmen
- andelar i vindförening för kvarvarande elförbrukning (hushållselen) Jag har ännu inte valt vilken det blir
- investeringar i diverse företag för reseten av kapitalet.
2 kommentarer:
Jag har ställt mig i kö på Granberget det verkar toppen, dom har några större köpare också svenska kyrkan till exempel. det verkar inte vara några problem att gå med även fast man inte bor i komunen. Rekomenderas varmt.
Jag har ställt mig i kö på Granberget det verkar toppen, dom har några större köpare också svenska kyrkan till exempel. det verkar inte vara några problem att gå med även fast man inte bor i komunen. Rekomenderas varmt.
Skicka en kommentar