tisdag, juni 06, 2006

vindpark värnens ekonomiska information

Miljöprövningen kommer att ta ca ett år i anspråk – kanske längre om det blir utdragna överklaganden. Byggandet av vindkraftparken beräknas att börja under 2007.
Vindkraft Gässlingen Ekonomisk förening (VGEf) avser att äga ett av de 10 verken och sälja andelar i detta till allmänheten.

FaktaEtt vindkraftverk på 3000 kW genererar ungefär 8 000 000 KWh el per år. En andel motsvarar 1000 kWh/år vid normalårsproduktion under verkets förväntade livslängd på 20 år. Vi kommer alltså att sälja c:a 8 000 andelar á 5000 kr styck. (Exakt pris för andelarna vet vi först när vi vet vad verken kommer att kosta.) Medlemmar som har egen elförbrukning kan delta med minst en andel och högst med det antal andelar som motsvarar 100 % av den lägsta förväntade årskonsumtionen av elström, dock högst med 12 andelar.
VindkraftselGenom att producera egen el följer man med i framtida elprishöjningar. Du är med i produktionen av miljövänlig energi. Om du flyttar kan du ta med dig dina andelar. Du kan också sälja dina andelar om ditt behov av vindkraftsel skulle förändras.

EkonomiVindelektricitet ersätts idag med ca 50 öre/kWh plus miljöbonus. Miljöbonusen försvinner om ett par år och kan därför inte ingå i en kalkyl. Om man räknar med oförändrad ersättning för vindel beräknas vindkraftverket generera 5000 kr ( 10000 kWh) per andel på 10 år. Drift och underhåll av vindkraftverket beräknas till 9 % av omsättningen. Överskottet disponeras enligt medlemmarnas önskan.

Inga kommentarer:

Creeper