söndag, maj 20, 2007

det bästa elvalet

Många tror att det bara finns 2 val och att det inte går att bli vinnare på elmarknaden. exempel på det i dn

Alternativ 1 är att välja rörligt elpris och njuta av de låga priserna idag. Elpriserna kommer att stiga men den dagen den sorgen.

Alternativ 2 är att välja bundet elpris och betala betydligt mer än dagens pris.

Det alternativ som börjar spridas i stugorna är istället att teckna rörligt avtal och samtidigt köpa andelar i ett vindkraftverk. När de rörliga elpriserna stiger så ökar också avkastningen från vindkraftsverket lika mycket.

Vindkraftsverket köps i en förening och man kan ha kvar samma elleverantör.
Redan idag ger det några procents avkastning med dagens låga elpris tack vara ett 15 årigt stöd till förnyelsebar energi. Andelarna kan säljas när som helst (och efterfrågan är stor).

Den enda nackdelen är att varje andel (som motsvarar 1000 kWh) kostar en bit över 5000kr, men låneräntan i bank är ju lägre än avkastningen så det borde inte vara ett problem.

Det finns flera föreningar att välja på, men jag rekommenderar vindpark vänern eftersom det är ett stort projekt med proffs. http://www.vindparkvanern.se/default.asp?ownerid=2

PS ovan teori gäller för alla möjligheter att äga förnyelsebar energi. Men det går inte idag att köpa en andel i ett vattenkraftsverk. (däremot kan man köpa aktier i tex Fortum)

Inga kommentarer:

Creeper