söndag, augusti 19, 2007

etanol är bra

Det finns en hel del missförstånd och rena felaktigheter om etanol. BAFF har en utmärkt lista med frågor och svar: http://www.baff.info/faq.cfm#28 och http://www.etanol.nu/ har ett bra forum.

På kort sikt är det strunt att efterfrågan i sverige påverkar möjligheten att få tag i etanol. Det är snarare efterfrågan i USA som styr, och de inför nu det system vi har i sverige med 5-10% etanol i bensin för att slippa mycket skadliga tillsatser.

Idag har vi ett överskott på mat i västvärlden, och ett underskott i uländerna. Ineffektiviteten och stödsystemen är skrämmande, tex alla stöd till vindoldlare inom EU. Etanol påverkar alltså inte hungern i världen.

Vi kommer att se en förbättring av produktion från sockerrör, och på lite längre sikt kommer sockerrör att vara den dominerande råvaran i de tropiska länderna och i de tempererade klimatzonerna kommer vi att övergå alltmer till att tillverka etanol från råvaror rika på cellulosa. Det kan vara smart att placera pengar i http://www.novozymes.com/ även om de idag sysslar med mycket annat än förnyelsebar energi.

De flesta vet inte att det är den globala välståndsökningen och högkonjunkturen som höjer priser på majs och andra råvaror. Dels stiger efterfrågan på mat, och dels så ökar kostnaderna för den olja som behövs till traktorer och gödsel. Klimatförsämringen kommer att fortsätta även i nästa lågkonjunktur, men råvarupriserna kommer att falla då.

Läs mer sanningar om högre priser på majs och andra matprodukter


Det måste bli dyrare att släppa ut koldioxid

Etanolbrist gör miljöbilar dyrare

Nya etanolbilar på väg

Pacific Ethanol Inc kan köpas via svenska banker i brist på andra aktier inom etanol

Inga kommentarer:

Creeper