onsdag, augusti 01, 2007

Kapitalintensiv energi

Produktion av energi är en av de mest kapitalintensiva brancherna. Energi finansieras ofta med 80% lån och 20% eget kapital. Om det efter en period av mycket god tillgång på kapital blir kaos på kapitalmarknaden så kommer räntorna att höjas och alla kalkyler försämras. Sannolikheten är iofs inte så enormt stor men det kan vara värt att notera att vi har mycket låga räntenivåer nu i ett historiskt perspektiv.

PS glädjande nog så dyker det nu upp fler och fler bloggar om förnyelsebar energi. Den senaste har jag hittat här: http://renewabletech.blogspot.com/

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att energi är oerhört kapitalintensivt är mycket viktigt att påpeka!

Och kapitalintensivast av allt är vindkraft och kärnkraft (följt av kol och gas).

Det finns dock några hål i molnen. För det första gör de höga energipriserna att energibolagen kan finansiera en allt större del av sina investeringar utan lån, och det andra är att statliga lånegarantier, vilka gör kapitalintensiva kraftslag mer konkurrenskraftiga, verkar vara på väg tillbaka.

http://www.iht.com/articles/2007/07/31/america/31nuclear.php

Patrik Marckert sa...

Hej,
Och tack för omnämnandet av min blogg. Jag skall försöka att länka till några av dina inlägg (som för övrigt är mycket intressanta), från mina egna inlägg.

Det är intressant att du skriver om hur kapitalintensiv energibranschen är. Detta gäller som bekant för flera typer av förnyelsebar energi.
Det är också intressant att investeringskostnaderna har minskat betydligt för vissa energislag, dock inte för alla. Solenergikostnaderna kan dock förväntas sjunka ytterligare, likaså för flera typer av biomassa. Imponerande minskningar i investeringskostnaderna räknat per MW har skett inom geotermisk energi, mycket tack vare den binära krafttekniken. Att vindkraftverken blivit större och effektivare borde ha sänkt investeringskostnaderna/MW mer än vad de gjort, men det beror till viss del på grund av höga omkringkostnader för att frakt & montering etc utanför industrins centran i t.ex. Tyskland (där avstånden är korta och infrastrukturen finns). (Till exempel tror jag att de kranar som krävs för att montera t.ex. REPowers monsterturbiner här i Sydamerika kan räknas på min ena hand). Här är en intressant bild för utvecklingen vad gäller turbinstorlek.

Att börsoron kommer att förvärras här vore inte förvånande, med varningstecken från Staterna, Kina och Sverige. En nedgång skulle drabba i princip alla branscher. Det skulle också som du nämner påverka finansieringsmöjligheterna för företag inom förnyelsebar energi, både projekt- och teknikbolag. Detta gäller speciellt mindre, nyintroducerade bolag. Jag ser det som relativt riskabelt för cleantechbolag med börsintroduktion under det närmaste halvåret.

Vänliga hälsningar
Patrik

Creeper