måndag, september 24, 2007

nygamla vinnare

Det finns en hel del företag som får draghjälp av omställningen till förnyelsebar energi. En stor omställning av infrastrukturen har startat, och det ger dragkraft till hela världsekonomin.

Efterfrågan på vindkraft gynnar SKF som bygger en ny fabrik för stora kullager till vindkraft i Sverige. ABB får order på likströmskabel till vindkraftsparker långt ute till havs. Dessutom har många svenska gjuterier fått ett uppsving.

Effektiv energianvändning och installationer av nya elsystem driver konsultföretagen Sweco och Ångpanneföreningen (som just har köpt ett energikonsultföretag i Schweiz).

Boomen för etanol driver danska Novozymes. General Electric i USA satsar stort inom energiområdet ... Toyota vinner med hybridbilar... Ericsson tänker på kundernas energianvändning och skapar nya torn till radiostationer... SCA ökar avkastningen på skogen med vindkraftsverk... Bankerna ger lån.... ICA och Coop satsar på ekologiska varor och bönderna får bättre betalt för ekologisk mjölk. Listan kan göras lång på företag som drar nytta av en av vår tids största förändringar. Detta sker samtidigt som andra stora trender som befolkningstillväxten, ökad köpkraft i asien, internet och mobilmarknaden.

Inga kommentarer:

Creeper