onsdag, december 05, 2007

Rena snurren - vindkraftsyra i Sverige

En bra artikel idag på nyteknik som citerar affärsvärldens senaste nummer .

Nu har Nu har affärsvärlden lagt ut orginalartikeln .

Ett litet problem är att det är just planer och det finns riktigt många hinder för vindkraften kvar.

Men även om bara en bråkdel av planerna blir verklighet, så är potentialen enorm. Och tro inte att Sverige ligger i framkant här... Det vi beskriver som yra är verklighet i många andra länder.

Är vindkraft = den enda realistika förnyelsebara tekniken idag?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu, finns det ju faktiskt en rad olika tekniska lösningar på att fånga vindens energi.Hitintills har de främst byggts vindkraftverk med snurrande rotorer (som forna dagars vindmöllor) men det finns fler lösningar.Snurrande torkvindor i jätteformat eller i mindre format som engelska quietrevolution som är verkligen tyst.En uppfinnare i Umeå har döpt sitt skosstensliknande vindkraftverk till Energytower.
Rotorn är betydligt mindre i storlek i Energytower än i på ett ordinärt vindkkraftverk.Rotorn i Energytower sätter igång vid lägre vindhastigheter så att mer vindenergi kan utnyhttjas.
I detta storstens liknande vindkraftverk så finns det en öppen slits hela vägen upp i detta stålrör som gör att vinden uppnår en tornadocirkulation på vinden i inne i röret.
Energytower skall vara avsevärt tystare än dagens vindkraftverk med rotorn utanpå.

Utöver vindkraftverk så har vi vågkraftverk som en outnyttjad uthållbar energiresurs.

Även för vågkraftverk finns det en rad tekniska lösningar.

En intressant lösning står svensken Mats Leijon och kollegor vid Instit.för Elektricitetslära vid Uppsala Universitet,Ångströmlaboratoriet.
De har patenterat sin Pistonggenerator som har starka permanentmagneter på den rörliga delen och spolar enbart i statorn.
Seabased heter deras vågkraftverkskoncept.

Sedan har Sverige två lovande företag inom Tunnfilmssolceller Solibro (som tyska Q-cell köpte till 67% under våren 2006) och Stockholmsbaserade Midsummer.
Midsummer har utvecklat en tillverkningsprocess som skall ge möjligheten att kunna tillverka solceller av Tunnfilmsteknik riktigt billigt.
Fast svenskt riskkapital är dock ej intresserade även om det skulle medföra kommande exportframgångar.

joakim sa...

Tyvärr är det nog så. Men jag känner på mig att solen kommer starkt inom 10 år eller så. Biomassa/bränsle hur bra är det egentligen.

Creeper