fredag, december 07, 2007

vindpark vänern har god ekonomi

Jag har ju tidigare berättat om http://www.vindparkvanern.se/ och fördelarna med att köpa andelar i det projektet. (i korthet: enorma skattefördelar för privatpersoner ger snabb pay-back).

Informationen om projektets ekonomi har dock varit tunn. Nu hittade jag dock en notis på kyrkvindens hemsida (kyrkvinden är en av delägarna). Trots dyrare verk ger en insats på 5000kr ca 1000kwh el .

Det ska jämföras med tex:
o2 som har samma pris eller
Kalmarenergi pris 5000kr eller
SVEF där andelen kostar 6000kr eller
Ljusterovind där andelen kostar 7000kr eller
Dalavind där andelen kostar 5700kr eller
Kvarkenvinden där priset var 5500kr

De olika projekten är byggda vid olika tidpunkter, vilket delvis kan förklara prisskillnaden. Men framförallt har nog de olika projekten olika ekonomi tex beroende på hur mycket det blåser.
Just nu har de flesta långa köer, (dock inte vindparkvänern)

Eftersom de flesta föreningar kräver att man byter elleveranför så kan även fasta avgifter skilja en del.

Dessutom har några föreningar strategin att spara i ladorna för att bygga ett nytt verk efter 20-25år, och därmed är elpriset för dem ca 23 öre. I andra förenignar köper man elen för ca 12 öre, och lämnar frågan om ett nytt verk om 20-25 år till framtiden (dvs en ny insats betalas när det är dax att bygga nytt). Personligen tycker jag att det inte är bra att samla vinster i en förening över en så lång tidsperiod.

Nyteknik rapporterar att EON tvekar med vindkraftsverk till havs.
citat: "Priset på havsbaserade vindkraftsverk och utrustning steg med 50-70 procent mellan 2004 och 2006 och har fortsatt att öka i pris under 2007. Prisutvecklingen på landbaserade verk har däremot bara ökat med 10-20 procent under samma tid". Dessutom påstås det att konkurrensen är mindre för vindkraftsverk till havs.

Möjligen är vindparkvanern speciellt eftersom det byggs i en insjö och på ett grund, så det kanske inte är samma sak som "till havs".

Men idag kommer också besked om att Miljödomstolen i Vänersborg gav på fredagen tillstånd för 30 vindkraftverk på Skottarevet utanför Falkenberg.


Förlorare torde dock vara traditionella elleverantörer tex Vattenfall när privatpersoner inkluderar en investering i vindel i nästa bostadsköp för att slippa oroa sig för elpriserna. Nu väntar jag bara på en driftig mäklare som packeterar ihop vindandelar i huspriset (något för JM, PEAB och Skanska). Eller när bergvärme kompletteras med vindandelar (man får ju trots allat kvar en saftig elnota även efter investeringen i berg eller luftvärme).

1 kommentar:

Anonym sa...

Spelar det roll hur man bor eller kan alla oavsett boendeformer köpa andelar? Jag har eon som nätägare här och de är ganska stelbenta av sig..

Creeper