söndag, februari 17, 2008

lillgrund lönsamt

Vindkraftsparken lillgrund har redan producerat 1/3 av årets planerade produktion Därmed ser den satsningen ut att bli lönsam. Troligen har de underskattat hur mycket det blåser till havs.
Med lillgrund syns sverige nu på världskartan

På andra sidan sundet finns ett vindkraftsbolag som investerar i Italien. Där har de mycket förmånligare regler. http://www.greentech.dk/ har dessutom gått ner i börsturbulensen, och bolaget är mitt förstahandsval i sektorn.

I motsats till aktier i vindkraftsbolag, så gör man dessutom ett rejält skatteklipp (slipper nästan hela elskatten) och man köper vindkraftsandelar i en ekonomisk förening. (dock får man maximalt teckna för den el man förbrukar i huset, sommarstugan och lägenheten).

Privat ska man teckna vindandelar i http://www.vindparkvanern.se/ . Troligen är även deras kalkyl alltför försiktig, så kalkylen blir kanske ännu bättre. Det är inga små idealister som står bakom projektet. Satsningen sker industriellt med stora möllor. Jag får rysningar av tanken på att miljöpartister startar vindkraftsföreningar och förvaltar pengar genom att köpa små ineffektiva vindsnurror på platser med dåliga vindlägen, tex i skogen.


Edit: på lillgrund snurrar verk från siemens och vindparkvänern använder verk från http://www.winwind.fi/sverige/etusivu.php. Nu har dock Vestas fått ordning på sina havsverk enligt www.vestas.com

Inga kommentarer:

Creeper