fredag, februari 08, 2008

stora värden på spel när etanol utmanar

Krigsrubriker i SVD Nyteknik DN mfl när ytterligare rapport publiceras. För bara några dagar sedan stog en svensk forskare upp för etanolen.

Etanol = Sprit. Alla norrlänningar vet att man kan göra sprit av det mesta. Skit in skit ut. Precis så är det med etanolen. Beroende hur den tillverkas så blir miljöfördelarna bra eller dåliga.
Ibland är journalisterna nyktra nog att påtala att den etanol som säljs i sverige görs effektivt av sockerrör i brasilien, långt, långt bort från amazonas.
Pikant nog har vissa börjat tro att bensin, diesel eller tom naturgas är bättre. Länk till en förvirrad herre . Ingen av alla forskarrapporter påstår att etanol är bättre än fossilbränsle av tex bensin. Ofta blir dock svaret att det är bättre med cykel eller kollektivtrafik.

Ofta är det herrar som kallar sig teknikfreak som pratar om nackdelarna med etanol. De pratar i nästa mening om BMWs nya fartvidunder. (dvs när de inte flashar ner till italien för att testa gummi med lättklädda damer).

EU höjer dock inte tullen på E85 och det var kanske inte så bra för svensk tillverkning av etanol men samtidigt spelar det ingen roll eftersom agroetanols fabrik är endast är en större test anläggning.

Inga kommentarer:

Creeper