lördag, mars 15, 2008

Energi som investering

Många har räntesparande, aktiesparande och äger en fastighet/bostad. Jag tror att det kan vara bra att lägga en del pengar i ett annat tillgångsslag: energi. Troligen sänker det den totala risken i portföljen eftersom energimarknaden inte rör sig så som de övriga marknaderna.

Många har redan upptäckt det och investerat i olja, uran (!) etc. Personilgen tror jag att det är mycket bättre att välja förnyelsebar energi. Dels för att förnyelsebar energi är en tillväxtsbranch och dels för att det goda alltid vinner i längden :-)

WWF har utsett Sveriges främsta klimatentreprenörer Sveriges främsta klimatentreprenörer
Enligt artikeln i DN har klimatsmarta företag högre avkastning. Många av företagen på listan är onoterade, men Morphic finns att köpa på stockholmsbörsen. Det gör också Svensk rökgasrening som är ett dotterbolag till http://www.opcon.se/

Några alternativ är:
1. Investering i energisparande utrustning till hemmet, allt från lågenergilampor till bergvärme
2. Direktägande i vindkraft via andelar i en vindkraftsförening som ger stora skattefördelar (tex http://www.vindparkvanern.se/ eller http://www.o2.se/ )
3. Fonder, tex carlssons fond eller black rocks fond
4. Noterade aktier, tex Fortum (ger också en viss exponering mot ryssland), Greentech.dk (vindkraft), REC (norska solceller), Borevind (investmentbolag inom förnybar energi)
5. Onoterade aktier. Svåra att få tag i, och kräver extrem långsiktighet. elousvind.se och http://www.vindenergivast.se/ är 2 som jag har hittat.
6. Börja blogga om förnyelsebar energi och klimathotet

Inga kommentarer:

Creeper