fredag, maj 09, 2008

Windcap lovvärt men dyrt

http://www.windcap.se/ är en fond som erbjuder investeringar i svenska vindkraftsverk.

Tanken är god, men jag blir trött när jag läser följande:
8% beräknad avkastning. I kalkylen räknar de med 75 öre per kwh i intäkt (50öre från el och 25 öre från certifikat). Om intäkten är lägre så blir det inte 8% avkastning... Dagens elpris är 40 öre och certifikat 25 öre, summa 65 öre. dvs dagens intäkter är mer än 10% lägre än vad som anges i kalkylen.

Om ovan var tröttande så är följande riktigt irriterande:
Courtage: 2%
Förvaltningsavgift 0,65% av totalt förvaltat kapital per år (eftersom andelen lån är 65% så blir denna avgift 1,9% per år räknat på eget kapital).
Prestationsbaserat arvode: 20% av avkastningen över 5-årig statsobligation (dvs av all avkastning över 4% ska fondbolaget ha 20%).

Jag anser att det är totalt galet att betala så mycket i avgift för en investering som inte kan förväntas avkasta mer än 8% per år. Vad blir egentligen kvar i placerarens ficka?

Finns det alternativ? Svar ja. Ett antal noterade och onoterade bolag: http://www.eolusvind.se/ , http://www.vindenergivast.se/ , http://www.borevind.se/ . (min favorit är vindenergivast)

Eller varför inte http://www.fortum.se/ ...

http://www.askenforvaltning.se/ är också på gång med ett liknande erbjudande.

Eller det bästa tipset: köp vindandelar i http://www.vindparkvanern.se/ eller http://www.02.se/ som motsvarar elförbrukningen. Förutom samma kalkyl som windcap så tillkommer fördelen av lägre elskatter, och inga avgifter !!

1 kommentar:

Patrik Marckert sa...

Mycket intressant genomlysning av Windcap. Det är alltid positivt med ett ökat utbud av finansiella produkter inriktade på miljö & energi, men deras villkor framstår inte som särskilt attraktiva...

Creeper