fredag, juni 27, 2008

Svenskar fattar inte hur illa oljekrisen är

Svenskarna har visserligen sett bensinpriset stiga, men ökningen är måttlig. Orsaken är att olja köps i dollar. Samtidigt som oljepriset går upp så går dollarn ner mot svenska kronor. Netteffekten blir bara en liten ökning. I USA är det dock riktig kris. För en bild av hur illa det är så finns här 33 exempel från amerikansk vardag: http://money.cnn.com/galleries/2008/news/0805/gallery.real_people_gas/index.html


Nu kommer det rapporter på att prisökningen drivs på av spekulation: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=798626
Ren idioti att stoppa bussarna i Stockholm: http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_1409477.svd

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmm... hoppas du försökte vara ironisk? Efter att ha läst om dessa "stackars" amerikaner som tvingats byta ut sin SUV mot allt mindre bilar där mormor får trängas där bak medan hunden sitter i passagerarsätet har jag knappast fyllts av medlidande.
Varenda intervjusnutt visar tyvärr bara med all önskvärd tydlighet hur distansierade och totalt ointresserade de är om livet i resten av världen.
Stackars amerikaner...

Daniel sa...

Vissa av porträtten beskriver människor som har det tufft, andra bara människor som tidigare har levt med en livsstil som är gravt ohållbar och som nu måste tänka till lite extra.

Ett exempel på detta är nummer 10, kreditanalytikern med fru och bebis som inte längre kan slänga in allt i sin stadsjeep och hälsa på mor- och farföräldrar som bor i Iowa respektive Atlanta. Att åka från Arlington Heights till Atlanta tar 12 timmar och sträckan är 1200 km. Det är ungefär som att åka från Malmö till Paris. Här pratar vi alltså om en miljöbov av stora mått som nu beklagar sig över att de varit tvugna att byta till en mindre bil där frun får sitta trångt i baksätet och där "allt" inte längre får plats.

Festen är över. Vi måste lägga oss till med nya vanor och använda mindre energi. Förändring är plågsamt - både i USA och i Sverige - men USA har byggt in sig i ett hörn med ett samhälle och en infrastruktur som bygger på bilism och billigt flyg. Det må vara tufft men det kommer att bli bli mycket värre om priset på olja fortsätter att stiga. Och eftersom oljeproduktionen inte ökar men vår aptit ökar globalt har vi ett problem.

Skräckscenariot för mig personligen är dock inte att vi inte kan köra bil utan att maten blir dyrare och dyrare och dyrare. Oljan smörjer jordbruket (gödningsmedel, insektsbekämpning, bevattning, drift av jordbruksmaskiner, transporter etc.). Så när oljan blir dyrare blir maten dyrare - kanske går det inte ens att producera lika mycket mat som idag med svält som följd...

/Daniel

Creeper