o2 och Arise Windpower - framtida elproduktion
I samband med http://www.02.se/ och http://www.arisewindpower.se/ så är det värt att kolla upp vilka kalkyler som ligger till grund för vindkraft idag.
På http://www.vindstat.nu/ finns utmärkt information. Det är frivilligt att anväda denna driftuppföljning, så ett antal verk kan saknas, dock verkar de flesta finnas med.
Genom att klicka på en länk i vänsterspalten "alla månader" så får man statistik per verk och månad. Eftersom vindkraften är under uppbyggnad så måste man börja med att rensa bort de verk som installerades under året och alltså inte är representativa för helårsstatistik.
Jag hittar
- 55 st verk på 2,3 MW som producerade i snitt 6,48 Gwh per verk, eller en kvot på 2,82 per installerad MW.
- 50 verk på 2,0 MW som producerade i snitt 4,38 Gwh per verk, eller en kvot på 2,19 per installerad MW.
- jag har inte gjort samma beräkning för verk på 1,5 MW, men det är tydligt att de har producerat sämre, helt enkelt för att de är mindre och att utvecklingen går mot större och större verk som producerar mer och mer.
Verken på 2,3 MW är främst insallerade på Lillgrund där det blåser mycket bra. Dessa verk kan alltså ses som ett bra exempel på när vindkraftverk producerar som bäst med bra vindläge och dagens teknik.
Vad säger då http://www.o2.se/ ?
De har en fin tabell på sid 46 i prospektet. Om jag delar "beräknad årlig produktion" med "installera effekt" så förstår jag att de räknar med en kvot på 3,13 per installerad MW. Intressant nog så är verk i byggnation/har tillstånd kvoten 2,96 och verk i ansökningsfas 3,4.
På efterföljande sida (sid 47) har de ett exempel där de räknar med en kvot på 3,1.
På sidan 45 i http://www.arisewindpower.se/ prospekt framgår det att det behövs en kvot på 2,4 - 3,6 per installerad MW för lönsamhet. På sidan 47 listar de 4 st projekt i drift eller under byggnation. Där är kvoten 2,65.
Siffrorna ser höga ut jämfört med genomsnittet av installerad bas av verk.
Bolagen förklarar det med bättre vindlägen, högre torn och större rotorblad än genomsnittet. Arise skriver text på sid 45 att de installerar verk med 150 m torn, och de är ju mycket högre än genomsnittet, och de siktar på 170-180 meter i framtiden. Högre verk ger mycket mer energi.
Arise bygger inte högt bara för att få mer vind. De bygger högt för att komma över trädtopparna! Större delen av deras vindparker kommer att finnas i skogsmiljö. I oktober 2007 refererade jag till en en ledande expert som varnar för att bygga i skog länk till bloggpost I korthet så blir verk med höga torn dyra, men dessutom slits verken hårdare med den turbulens som finns ovan träden. Detta är en av de viktiga riskerna man bör känna till om Arise.
Att de ska ha bättre vindläge än på Lillgrund är osannolikt. Däremot sker ju en teknikutveckling mot större verk, och framtidens standard verk som är kraftigare än dagens 2,0-2,3 MW verk.
Min summering är att bolagen på ett bra sätt belyser behovet av att ha bra vindlägen. Siffrorna kan synas höga, men de är rimliga med tanke på utvecklingen mot kraftigare verk med högre torn och rotorer.
Det är en helt annan slutsats än vad en professor på vetenskapsakademin basunerar ut idag. Han går så långt som att säga att informationen är felaktig och skulle vara kriminell i USA. Se tex artikel i di . Ett mycket tungt uttalande. Frågan är om hans analys är lika tung?
PS
Jag har tidigare rekommenderat köp i Arise. (O2 har jag inte analyserat klart ännu):
http://vindmolla.blogspot.com/2010/03/arise-windpower-nyemission-och-notering.html
Börsveckan rekommenderar köp i Arise. https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=133663
Affärsvärlden rekommenderar både O2 och Arise. http://www.affarsvarlden.se/hem/analyser/article746707.ece
Övriga artiklar.
http://www.dn.se/ekonomi/vindkraft-ger-vag-av-borsnoteringar-1.1057899
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/kraftfull-debutant-i-medvind_4412355.svd
3 kommentarer:
En tanke som har slagit mig, är du inte orolig över att ligga så tung och riktad mot vindkraft? De är ju ganska beroende av politisk vilja.
Det jag menar är att då elen som produceras är väldigt dyr så får de ju bidrag för att någon överhuvudtaget ska producera elen, skulle det komma en alternativmetod (vågkraft?) som visar sig vara effektivare så skulle ju förmodligen dessa bidragen dras in och vindkraftverken skulle kräva ett väldigt högt elpris för att kunna vara lönsamma.
Den stora frågan är hur mycket det kommer att kosta för Arise och O2 att köpa in vindkraftverk med torn runt 140m. Observera att Vestas högsta torn idag ligger på 119m o det är ett väldigt dyrt verk. Att öka höjden ytterligare kostar ännu mer o då kommer kalkylerna att spricka.
På sikt kommer vindkraft att vara en bra investering. Frågan är bara när man ska gå in och i vilket bolag. Jag har nu i sista minuten inte bestämt om jag ska teckna mig för O2.
Enligt din analys så har de ju bättre vindlägen för nuvarande verk än Arise.
Skicka en kommentar