söndag, mars 07, 2010

Rindis emission garanteras av Spiltan

www.rindienergi.se genomfören nyemission för att stärka eget kapital som har eroderas av förluster inom pelletsverksamheten. VD'n har i de senaste rapporterna blivit alltmer positiv till att problemen i pelletsrörelsen är lösta. Men det här tärt på soliditeten, och soliditet behövs för att hantera expansion i Norge (där de nyligen har fått en koncessin för fjärrvärme), och i Polen.

Intresant nog är det www.spiltan.se som garanterar en stor del av emissionen. Spiltan är kända för att investera enligt Warren Buffetts principer. Spiltans intresse är en kvalitetsstämpel. Det blir spännannde att se vad garantin kostar Rindi (det bör stå i prospektet som publiceras om några veckor).

Det kan behövas en garant eftersom en stor del av aktierna ägs av privatpersoner, och troligen kommer ett antal inte vilja eller kunna teckna sina andelar. Dessutom äger Borevind en bunt aktier. Borevind är under rekonstruktion, och säljer troligen löpande av sina aktier för att betala kostnaderna för rekonstruktionen. Det tror jag också är anledningen till att aktiekursen har dalat den senaste tiden. Sannolikheten är låg att Borevind kan teckna sig för sin andel. Så går det när akien är noterad på en mindre lista, och inte bevakas av andra än insattta.

Emissionen sker till 12 kr, dvs emissionskursen är satt till ca 50% av eget kapital i Rindi. Det är en företrädesemission, och vad jag förstår ska teckningsrätterna först föredels ibland existerande ägare innan Spiltan för chansen. Jag kommer att köpa på mig akter i Rindi redan nu (innan avstämmningsdagen) för att utnyttja detta tillfälle till att köpa nyemitterade aktier i ett bra bolag med otrolig rabatt.

Det kalla vädret under jan-mars bådar dessutom gott för att Rindis fjärrvärmerörelse kommer att göra ett strålande första kvartal.

Inga kommentarer:

Creeper