fredag, mars 19, 2010

Spiltan köper Rindi och nyemission i Dala Energi

Saxat från Spiltans hemsida . Jag tycker att de har helt rätt i att Dala Energi är bättre placering än vinkraftbolagen 02 och Arise Windpower (därmed inte sagt att vindkraftbolag är dåliga investeringar - jag är lockad av Arise också). Rindi har jag tidigare rekommenderat.
Båda bolagen har en rejäl "margin of saftey" och både Ben Graham och Warren skulle nog anse att de var köpvärda. Kul att flera placerare får upp ögonen för denna typ av företag!

Nytt bolag Rindi energi (www.rindi.se)
Spiltan har tillsammans med Berkway beslutat att ta en betydande andel av den pågående emissionen i Rindi Energi, som driver fjärrvärmeverk på ett antal platser i Sverige och Polen, genom att köpa teckningsrätter i bolaget. Bolaget har också två kombinerade pellets och fjärrvärmeverk i Dalarna och emissionen görs för att förstärka kapitalbasen efter inkörningsproblem i pelletsanläggningen i Vansbro. Ni kan läsa mer om bolaget på www.rindi.se där ni också kan hitta emissionsprospektet och teckningssedel om ni vill försöka få aktier i emissionen som görs med företrädesrätt för gamla aktieägare.

Emission i Dala energi med bättre villkor än nya vindkraftsprojekt (www.dalaenergi.se)
Bifogar också en anmälningssedel för emissionen i Dala energi som får hjälp av Alternativa aktiemarknaden. Läs mer om bolaget på hemsidan där ni också kan studera prospektet. En allmän reflektion är att emissionen i Dalaenergi görs runt bolagets substansvärde medan de nya vindkraftsbolagen som nu säljs av bankerna värderas till ungefär dubbla substansen när nya investerare skall hjälpa PG Gyllenhammar (Arise Windpower) och fd Sprayinvesterare (O2) att finansiera den fortsatta expansionen. Men ett stabilt energibolag med hög soliditet som Dala energi kan nästan ses som ett mellanting mellan en aktie och obligation och kan säkert vara en bra långsiktig placering. Risknivån i Rindi är betydligt högre då bolaget har lägre soliditet och förlorade pengar förra året men Warren Buffett säger att ”en stor investeringsmöjlighet uppstår när ett bra bolag möter ett stort engångsproblem som går att lösa”.

Inga kommentarer:

Creeper