fredag, augusti 25, 2006

Sweden Today: Replacing oil with wind and water

http://www.swedentoday.com/PDF/ST2-06.pdf

Miljödomstolen tillstyrker Vindpark Vänern

http://www.morphic.se/docs/060825-VindparkVanern.pdf

Finsk vindkraftsförening

Den finska vindkraftsföreningen har däremot en uppdaterad sida. http://www.vindkraftforeningen.fi/
Bla hittade jag denna notis från deras Wind-kraft journal
Vestas har en betryggande orderbokUnder åren 2006 och 2007 skall Vestas leverera sammanlagt över 700 MW vindkraftanläggningar till både europeiska och avlägsnare kunder, såsom Kina och Nya Zeeland. Senaste höst beställde dessutom den amerikanska vindkraftkoncernen Horizon Wind 1050 MW. Det är inte otänkbart att Vestas gärna skulle se en injektion nytt kapital för att klara av de stora beställningarna.

Finsk vindkraftsförening

Den finska vindkraftsföreningen har däremot en uppdaterad sida. http://www.vindkraftforeningen.fi/
Bla hittade jag denna notis från deras Wind-kraft journal
Vestas har en betryggande orderbokUnder åren 2006 och 2007 skall Vestas leverera sammanlagt över 700 MW vindkraftanläggningar till både europeiska och avlägsnare kunder, såsom Kina och Nya Zeeland. Senaste höst beställde dessutom den amerikanska vindkraftkoncernen Horizon Wind 1050 MW. Det är inte otänkbart att Vestas gärna skulle se en injektion nytt kapital för att klara av de stora beställningarna.

svensk vindkraftsförening

Svensk vindkraftsförenings hemsida är totalt avsomnad. Det har tydligen funnits en hel del material där tidigare eftersom man får träff vid sökning med google. Men allt är borttaget.
Det enda läsvärda som finns kvar är presentationer från deras årsmöte den 21-22 April 2006.
http://www.svensk-vindkraft.org/dokument/SVIFjub-06Links.pdf

måndag, augusti 21, 2006

www.o2.se

Möjligheten att bli ägare av ett vindkraftverk och producera sin egen el får nu stor mediaexponering. Den senast artikeln hittade jag på aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,869709,00.html

Bla så lyfter de fram möjligheten att bli delägare genom 02. Som jag tidigare har skrivit har de dock en ganska hög fast avgift, vilket gör att det är olönsamt för de som förbrukar mindre energi. (den fasta avgiften får stor betydelse om man bara har några få tusen KWh att sprida ut den på).

En annan sak som gör O2 intressant är att de ingår i samma företagsgrupp som vindkompaniet som prospekterar och installerar vindkraftverk. En slutsats är att de anser att det är mer lönande att starta en egen vindkraftförening än att sälja vindkraftverk till lokala föreningar. Är detta slutet på lokala oberoende föreningar? Jag har tidigare sett fjällvind i dalarna dala eftersom vindkraftverket såldes för dyrt. En fördel är dock att O2 inte ser ut att ha någon kö.

Appråpå köer så fick jag ett mail från vindkraftvärnen där de påminner om att man måste betala inträdesavgiften för att få ha kvar sin plats i kön. Opedagogiskt nog så har de inte inkluderat någon statusrapport i mailet. De kanske tror att de inte har någon konkurrens?

google trends

Enligt google trends finns det många etanolintresserade i Umeå. http://www.google.se/trends?q=etanol

onsdag, augusti 16, 2006

"The market is setting the price for farm commodities at their oil-equivalent value. As the price of oil climbs, so will the price of food.
In some U.S. Cornbelt states, ethanol distilleries are taking over the corn supply. In Iowa, 25 ethanol plants are operating, four are under construction, and another 26 are planned.
Iowa State University economist Bob Wisner observes that if all those plants are built, distilleries would use the entire Iowa corn harvest. In South Dakota, ethanol distilleries are already claiming over half that state's crop.
The key to lessening demand for grain is to commercialize ethanol production from cellulosic materials such as switchgrass or poplar trees, a prospect that is at least five years away. "


"By investing not in hundreds of wind farms, as we now are, but rather in thousands of them to feed cheap electricity into the grid, the U.S. could have cars running primarily on wind energy, and at the gasoline equivalent of less than $1 a gallon. "

Länk till cnnfn.com's artikel

onsdag, augusti 09, 2006

Wal-Mart planerar att börja sälja Etanol !

"Our goal would be to make E-85 available across the U.S.," Rich Ezell, senior strategy manager of fuel at Wal-Mart, said recently Länk till cnnfn artikel.

Titta också på GM's livegreengoyellow kampanj i usa.

Det är troligt att etanol blir den nya bubblan. Det kommer att hypas och skrikas. Aktierna kommer att gå till månen. Det finns slående likheter med internet. Och se bara på hur våra liv (långsamt) förbättras med internet! (och hur många som blir stenrika på kuppen!)

En ny industri föds. Det är dock inte helt säkert att just producenter av etanol är de stora vinnarna. Skogsmark kanske får ett nytt värde? Eller de som tillverkar enzymer som bryter ner organiskt material till etanol? Jag måste fundera ett tag till. Det borde gå att göra jämförelser med när bensin branchen skapades, eller någon annan process industri eller konsumentmarknad.

Jag tror att andra alternativ (tex vätgas, biogas) kommer mycket senare. Även om de teoretiskt är bättre så har etanolen sprängt flera barriärer mot en massmarknad.

tisdag, augusti 08, 2006

fortsättning på DN's artikelserie om vindkraft

Dn fortsätter med en till artikel.
Kan det vara så att vindkraft nu med dessa höga elpriser är lönsamt utan subventioner? Sluta tjafsa om subventioner och självklart ersätter vindkraften kol och inte vattenkraft eller kärnkraft!

En investering i en vindkraftsförening ger en räntabilitet som motsvarar >10% bankränta. Vad håller energi- och privatrådgivarna på med? Ska de fortsätta att bara prata om bergvärme, luftvärme pump?

Artikel i DN om vindkraft

Dn artikel idag "Nu lyfter den svenska vindkraften".

"Vindkraften är på frammarsch i Sverige. Många elkunder köar för att köpa in sig i vindkraftverk, samtidigt som de stora elbolagen gör miljardinvesteringar i en takt som gör att tillverkarna inte hinner med."

Per Ribbing från svef säger att de har 500 medlemmar i kö. Fantastiskt! Men det är alltid SVEF som intervjuas. Aldrig någon annan..

Vad som inte sägs i artikeln är att det finns alternativ. Min favorit är Granberget. Boka en andel nu! Först till kvarn gäller!
Dessutom finns o2, som dock verkar ha en väldigt hög årsavgift (=inget för småförbrukare). Vad jag vet så är Kalmarenergi och Kvarkenvinden klara med sina projekt för stunden, men jag tror att Kalmar energi kommer att fortsätta bygga fler kraftverk. Kvarkevinden är en otrolig succe!

Utöver dessa har jag inte hittat fler föreningar som söker medlemmar just nu. Jag fortsätter söka efter fler, men kanske kan DN göra några riktigt bra uppföljningsartiklar om alternativen och ekonomin i vindkraft!

Creeper