onsdag, augusti 29, 2007

Borevind relativt billigt

Efter den senaste tidens börsturbulens har http://www.borevind.se/ fallit ner mot 18kr.
Bolaget har efter vårens nyemission ca 8 kr i eget kapital. Kurs/EK = 18/8= 225% dvs inte speciellt högt. Borevind har en option att köpa 20% av ett vindkraftsprojekt, och värdet av den är inte bokfört som eget kapital. Ingående enheter tex 20% av REC och Switchpower är bokförda till relativt modesta värderingar.

Nyemissionen i maj 2007 till kursen 16,50 övertecknades rejält.

Andra bolag inom förnyelsebar energi värderas betydligt högre. Elous vind handlas tex på http://www.alternativa.se/ till 3300kr, dvs 542% och Morphic högt över det. Danska http://www.greentech.dk/ värderas till över 4 ggr eget kapital. För att inte prata om solcellsföretagen PV enterprise och REC.

Slutsatsen är att Borevind är ett relativt bra köp på dessa nivåer, speciellt med tanke på den modesta värderingen och att borevind har folk med imponerande CV i styrelsen.

Edit 2007-08-30: Börsveckan hänger på med en analys. http://www.avanza.se/aza/press/press.jsp?article=29940
Jag håller inte med om deras slutsatser. De ignorerar helt tex att Borevinds investeringar redan har genererat värde eftersom de gjordes för 1 år sedan. Dessutom har de ingen jämförande analys med andra bolag

söndag, augusti 19, 2007

etanol är bra

Det finns en hel del missförstånd och rena felaktigheter om etanol. BAFF har en utmärkt lista med frågor och svar: http://www.baff.info/faq.cfm#28 och http://www.etanol.nu/ har ett bra forum.

På kort sikt är det strunt att efterfrågan i sverige påverkar möjligheten att få tag i etanol. Det är snarare efterfrågan i USA som styr, och de inför nu det system vi har i sverige med 5-10% etanol i bensin för att slippa mycket skadliga tillsatser.

Idag har vi ett överskott på mat i västvärlden, och ett underskott i uländerna. Ineffektiviteten och stödsystemen är skrämmande, tex alla stöd till vindoldlare inom EU. Etanol påverkar alltså inte hungern i världen.

Vi kommer att se en förbättring av produktion från sockerrör, och på lite längre sikt kommer sockerrör att vara den dominerande råvaran i de tropiska länderna och i de tempererade klimatzonerna kommer vi att övergå alltmer till att tillverka etanol från råvaror rika på cellulosa. Det kan vara smart att placera pengar i http://www.novozymes.com/ även om de idag sysslar med mycket annat än förnyelsebar energi.

De flesta vet inte att det är den globala välståndsökningen och högkonjunkturen som höjer priser på majs och andra råvaror. Dels stiger efterfrågan på mat, och dels så ökar kostnaderna för den olja som behövs till traktorer och gödsel. Klimatförsämringen kommer att fortsätta även i nästa lågkonjunktur, men råvarupriserna kommer att falla då.

Läs mer sanningar om högre priser på majs och andra matprodukter


Det måste bli dyrare att släppa ut koldioxid

Etanolbrist gör miljöbilar dyrare

Nya etanolbilar på väg

Pacific Ethanol Inc kan köpas via svenska banker i brist på andra aktier inom etanol

torsdag, augusti 16, 2007

raset skapar köpläge i förnyelsebar energi

Allteftersom raset fortsätter så skapar det köplägen. Vestas (som tillverkar vindkraftsverk) har fallit som en sten och Borevind (som äger vindkraftsverk) har också dalat. Borevind gjorde en nyemission till kursen 16,50 under våren, men idag kan man köpa aktien billigare. Vestas kommer med rapport om några dagar, och förväntningarna på den är extremt låga nu.

Däremot faller inte danska Greentech lika mycket.

onsdag, augusti 15, 2007

Sandviks VD har fel om import av el

Sveriges export av el kan öka och Sandviks VD har fel när han påstår att vi förlitar oss på andra länder vad gäller vår egen energipolitik och elförsörjning. Han borde läsa på. Svensk Energi publicerar utmärkt statistik varje onsdag. Vi har dessutom alla möjligheter att öka energiproduktionen med bio, vind etc.

En annan intressant artikel: Rädda miljön med aktier i kärnkraft . Personligen rekommenerar jag snarare http://www.abnamromarkets.se/ miljörelaterade certifikat.

måndag, augusti 13, 2007

Skyllermarks

Det finns 38,6 miljoner aktier i Skyllermarks som ska tillverka små vindkraftsverk. Vid den senaste nyemissionen kostade varje aktie 2kr. Bolagsvärdet blir 77,2 miljoner kronor. Eftersom försäljningen är på ca 3 miljoner kronor per år, bolaget går med 3.6 miljoner i förlust varje år, och det egna kapitalet ca 10 miljoner kronor hade det varit lämpligare med en kurs på 0,2 kr, dvs ca 7 miljoner max i bolagsvärde. Men Skyllermarks plockar småspararna på pengar med jämna mellanrum. Varning.

fredag, augusti 10, 2007

creditcrunch

Riskpremien som har varit extremt låg justeras nu upp och de långa räntorna stiger. Kapitalintensiva bolag och förhoppningsbolag tror jag är förlorare. Till de senare hör tyvärr flera bolag inom förnyelsebar energi, tex Morphic, Borevind, PV enterprise och VKG. Fallhöjden är extremt stor nu när småsparare dumpar riskaktier. Borevind har tex ett eget kapital som är långt mindre än börskursen, trots att affärsiden är att investera i vindkraft som ger en bra men inte extremt bra avkastning.

torsdag, augusti 09, 2007

Pellets skojeri ?

Nu kommer ytterligare indikationer om att klimatet kommer att bli varmare och troligen kommer vi se fler effekter liknande algblommningen. Jag begrundar just nu om det finns ett dilemma här... Varmare klimat = lägre uppvärmningskostnader = sämre kalkyler för investeringar i tex pellets ? Jag gissar att de som äger pelletsfabriker etc lyssnar på väderleksprognoserna och hoppas på kalla vintrar, på samma sätt som att vädret alltid har oroat bönderna...

tisdag, augusti 07, 2007

Trendio

Litet offtopic men roligt !
Trendio är en site där det går att satsa på vilka nyheter som kommer att vara mest omtalade . Ihophackad av en Svensk och het ibland alla web2.0 nördar och affärsfolk.

Energytower

Hittade ett intressant företag, Energytower !

The virus called "green business" has not hit critical mass

Tidningarna rapporterar att ingen vill betala frivilliga miljöavgifter på flyget och att Stockholm drabbas av alger i skärgården

Jag ser det som en tydlig indikation på att de stora massorna ännu inte ser att grönt är skönt

Samtidigt tar USA ännu ett steg mot grönare energi med 16 miljarder USD i skattelättnader som flyttas till sol och vindkraft.

Svensk miljöindustri tex solceller är bara i sin linda. Dn har en artikel om företaget Midsummer som hoppas på Kalifornien.

fredag, augusti 03, 2007

Sverige blir kanske ett föredöme

Vindkraftsutbyggnaden ska skyndas på av regeringen (det blir en intressant dialog med vissa borgeliga kommuner tex Sotenäs, Lund och Vellinge), och Vattenfall bygger havsbaserad vindpark . Det blir något att ta med till USA's klimatmöte.

enel, edf och e.on lägger bud på dongs vindkraft

STOCKHOLM (Direkt) Energibolagen Enel, Electricite de France och Eon har lagt bindande bud på Dong Energys portugisiska och spanska vindkraftsanläggningar. Försäljningen avser 1.250 MW förnyelsebar energi. Det skriver italienska tidningen MF som citerar personer med insyn i transaktionen, rapporterar Bloomberg News. Bolagens bud varierar mellan 500-600 miljoner euro, skriver italienska tidningen MF./MO

Det ger en intressant värdering av vindkraft..
600 MEUR * 9,1 = ~ 5500 miljoner SEK delat med 1250 MW = 4,4 miljoner per MW.
En gissning är att köparna övertar lånen och att de är 75% av investeringen. Då blir priset 17,6 miljoner per MW (4,4 / 0,25).

Vad kostar då det att sätta upp ett vindkraftsverk? En vanlig siffra är 30 miljoner SEK för ett 3 MW verk = 10 miljoner SEK per MW.

Egentligen bör man veta hur vindläget är, dvs hur många kWh som produceras, och dessutom ta hänsyn till ett annat (troligen högre) pris för vindkraft i Spanien, men det ger en fingervisning om det internationella priset per verk.

onsdag, augusti 01, 2007

Kapitalintensiv energi

Produktion av energi är en av de mest kapitalintensiva brancherna. Energi finansieras ofta med 80% lån och 20% eget kapital. Om det efter en period av mycket god tillgång på kapital blir kaos på kapitalmarknaden så kommer räntorna att höjas och alla kalkyler försämras. Sannolikheten är iofs inte så enormt stor men det kan vara värt att notera att vi har mycket låga räntenivåer nu i ett historiskt perspektiv.

PS glädjande nog så dyker det nu upp fler och fler bloggar om förnyelsebar energi. Den senaste har jag hittat här: http://renewabletech.blogspot.com/

Creeper