fredag, juni 27, 2008

Svenskar fattar inte hur illa oljekrisen är

Svenskarna har visserligen sett bensinpriset stiga, men ökningen är måttlig. Orsaken är att olja köps i dollar. Samtidigt som oljepriset går upp så går dollarn ner mot svenska kronor. Netteffekten blir bara en liten ökning. I USA är det dock riktig kris. För en bild av hur illa det är så finns här 33 exempel från amerikansk vardag: http://money.cnn.com/galleries/2008/news/0805/gallery.real_people_gas/index.html


Nu kommer det rapporter på att prisökningen drivs på av spekulation: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=798626
Ren idioti att stoppa bussarna i Stockholm: http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_1409477.svd

Hexpol köpvärt om oljan faller

www.hexpol.com är det företag med mest oljeberoende jag har hittat. www.sas.se är också ett alternativ.

Bra att köpa när spekulationen i oljepriset peakar och oljepriset faller.

söndag, juni 22, 2008

skogen vinnare på varmare klimat

Klimatutredningen gissar att Tillväxten av tall, gran och björk kan successivt öka så att den blir upp emot 40 procent högre än i dag.

Jag har försökt finna en investering mot skog utan dåliga massabruk som kommer att förlora på högre elpriser. Naturligtvis kan ett skifte direktägd skog vara ett alternativ (gärna på en bålsig höjd), men då låser man pengarna i 10-tals (100-tals) år och det lockar inte.

torsdag, juni 19, 2008

PV Enterprise vinstvarnar efter bokföringsfel

http://www.pv-enterprise.com/pv/ meddelar idag att de har upptäckt fel i bokföringen .
Aktien dalar idag. Från en introduktionskurs på ca 15kr 2007 så toppade aktien på ca 110kr. Idag noteras aktien i 36kr . Det säger något om risken!

På kort sikt avgörs resultatet av kostander för celler, glas och aluminium. Celler byggs av silicon, och siliconpriset har stigit rejält.

På längre sikt avgörs resultatet av ledningens förmåga, men också tekniska landvinningar inom solceller.

Solceller är ett oerhört intressant område. Moores law torde gälla. Det betyder att kostnaden för el producerad av solceller kommer att minska snabbt. if something is made out of silicon then Intel should be taking advantage of that market

Jag har inte läst alltför mycket om PV enterprise eller solceller. Jag återkommer i framtiden med en analys. Under tiden länkar jag till den kände aktieplaceraren löparn som har gjort en analys . Ett annat alternativ är att köpa aktier i www.borevind.se som också har en svensk fab.

måndag, juni 16, 2008

Full snurr på Lillgrund

Enligt http://www.vindenergi.org/driftuppfolj.htm (månadsstatistik) och http://www.vindstat.nu/ (statistik per dygn) så snurrar möllorna på Lillgrund bra.

Vattenfall satsar på underhåll och det kan behövas efter varningar om att snurrorna står för tätt
Ytterligare ett bevis för att kunnandet ständigt utvecklas.

Vattenfall nämner att verken har kostat 37 m stycket, men att priserna har stigit med 50% sedan dess. Orsaken är troligen att det finns få tillverkare av havsbaserade verk. De flesta tillverkare har modeller som passar bäst på landbacken.

Att Lillgrund är lönsamt är inte konstigt när man nu kan sälja 2009 års produktion och få nästan 60 öre per kwh. Till det kommer elcertifikat på ca 30 öre, så den totala intäkten är runt 90 öre per kwh.

http://www.vindparkvanern.se/ har en liknande kalkyl, och där kan privat personer köpa in sig.

lördag, juni 14, 2008

Eolus vind fullvärderat

http://www.eolusvind.com/ projekterar och äger vindkraftsverk i sverige. Det är en av de större fristående aktörerna, och de har varit i branchen länge.

Aktien handlas på http://www.alternativa.se/
Det finns 18 114 400 st aktier i bolaget. Kursen är 43 kr per aktie. Kursen har stigit som en raket de senaste åren, och bolaget har gjort en rad nyemissioner.
Det ger ett marknadsvärde på 779 MSEK. Eget kapital är 280 MSEK. Det ger en kvot mellan marknadsvärde och eget kapital på 2,78. Min slutsats är att även om företaget är imponerande, så ser företagets aktier relativt fullvärderade ut.

Alternativ är:
http://www.greentech.dk/ (där motsvarande kvot är 2)
Detta är ett Danskt företag som har samma affärside som Eolus, men de agerar främst i Italien som har fördelaktigare elpriser för vindkraft. Jag tycker att bolaget ser extremt billigt ut.

http://www.vindenergivast.se/ (där motsvarande kvot är 1,65)
Visserligen är vindenergi väst ett mycket mindre bolag, men jag ser en potential där eftersom om de värderas så som Eolus så ska deras aktier stiga från 650 till över 1000. Aktien handlas på http://www.inoff.nu/

Kvoterna är beräknade på ett förenklat sätt inkl obeskattade reserver.

PS Tricorona var veckans kursraket på börsen. Kanske läser någon mina små aktietips?

torsdag, juni 12, 2008

Positiva nyheter från Morphic

Det haglar nyheter från http://www.morphic.se/

Order på vindkraftsverk

Köp av norsk vindkraftstillverkare och Vattenfall stödjer affären

ny Vd för vindgruppen och ny CFO

Trots allt är Morphic ett förhoppningsbolag, men det kan vara värt ett köp eftersom de exekverar så målinriktat på strategin.

tisdag, juni 10, 2008

Jag köper eos-russia

EOS affärside är enkel: värden kommer att synliggöras när det ryska energibolaget UES omstruktureras inom kort.
http://www.eos-russia.se/ publicerar dagligen substansvärdet på hemsidan. Substansvärdet är ca 100kr och aktien handlas i ca 80kr. Jag anser att det är fel att ett bolag med en så enkel och tydlig inriktning (dessutom med potential) rabatteras.

Även Dagens Industri har köprek

Jag anser att detta ser bättre ut än att placera i rysslandsfonder eller eastcapital explorer, vostok nafta eller Lundins bolag.

Jag köper eos-russia

EOS affärside är enkel: värden kommer att synliggöras när det ryska energibolaget UES omstruktureras inom kort.
http://www.eos-russia.se/ publicerar dagligen substansvärdet på hemsidan. Substansvärdet är ca 100kr och aktien handlas i ca 80kr. Jag anser att det är fel att ett bolag med en så enkel och tydlig inriktning (dessutom med potential) rabatteras.

Även Dagens Industri har köprek

Jag anser att detta ser bättre ut än att placera i rysslandsfonder eller eastcapital explorer, vostok nafta eller Lundins bolag.

måndag, juni 09, 2008

köper tricorona

Tricorona som äger utsläppsrätter är ganska lätt att värdera. Priset på utsläppsrätter är den absolut viktigaste faktorn. Den senaste veckan har priserna hoppat upp. Jag köper alltså Tricorona.

EcoSecurities som har liknande affärside har stigit på börsen den senaste tiden
Aktierna ligger i fallande bana efter att FN's process går segare


PointCarborn har en rapport i ämnet

fredag, juni 06, 2008

Oljan över 138 USD per fat

Idag publicerar DN en undersökning som visar att "Dyrast köra etanolbil". En VW Polo diesel är billigare än en Lexus LS-600. Och en Toyota Prius är billigare än en Volvo V70.
Min slutsats är att DN tror att deras läsare är dumskallar absolut inte ser några andra skillnader mellan dessa bilar som kan förklara skillnaden i kostnad, tex storleken.
Dessutom är det upprörande att de har med bilar med uruselt krockskydd, i vissa fall inte ens testat. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1064&a=776706

By the way. Vid vilket dieselpris blir en V70 diesel dyrare än en V70 etanol ? Eller... vid vilket dieselpris blir en V50 diesel dyrare än en V50 etanol?

"The bulls are running rampant and the bears have panicked," said oil industry analyst Stephen Schork, editor of the Schork Report. "It's pure hysteria, absolute panic," he added. Samtidigt så sjunker USD så effekten i europa är begränsad. Men i USA slår ökningen rakt in i medelklassens bilpumpar, och hemmafruarna protesterar. Sannolikeheten är stor för att bensinen inte bara stiger till sommaren . Troligen fortsätter prisökningen i höst. Här är några andra bovar i dramat

onsdag, juni 04, 2008

Google-backed solar company scores big utility deal

eSolar, the solar energy startup founded by Idealab’s Bill Gross and backed by Google, has signed a 20-year contract to supply utility Southern California Edison with 245 megawatts of green electricity.

Mycket intressant att följa nyheterna på GreenWombat (fortune) för att få ett amerikanskt perspektiv på teknologi och miljö !

Creeper