onsdag, mars 31, 2010

Kall inledning på året






































http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur

Stigande pelletspriser










http://www.pelletsindustrin.org/web/Pelletsprisindex.aspx






Oljan har stigit från krisen, men the real action har varit i pelletspriserna.

måndag, mars 29, 2010

Tricoronas styrelse sågar opcons bud

http://www.tricorona.se/news/208/

Ska Opcon bli nästa bolag att gravsättas på fallna miljöaktiers kyrkogård?

fredag, mars 26, 2010

Arise billigt

Arises värdering
Pre-emission: ek 608,3 MSEK / antal aktier: 21,56 m = ek/aktie: 31,55 kr
nyemission 550 MSEK, 10,73 m aktier, kurs 55 kr, emissonskostnader ~40 MSEK
Post-emission: ek 1230 MSEK antal aktier: 32,29 m = ek/aktie: 38,1 kr
Markandsvärde vid kursen 51 kr = 1646 MSEK
Marknadsvärde/eget kapital = 1,34... marknadsvärdet är alltså endast 34% högre än eget kapital.

En jämförelse kan göras med Eolus Vind:
MV: 760 MSEK vid kursen 42 kr
EK: 337 MSEK eller 18,6 kr per aktie ==> marknadsvärde/eget kapital = 2, 26.... marknadsvärdet är alltså 126% högre än eget kapital.

Värt att notera är att dessa bolag inte har goodwill och annat tjafs i balansräkningen.

Arise såldes ut till kursen 55kr, och aktien har därefter dalat något. Det är möjligt att den kan falla mer när stödköpen avtar. Om marknaden är rationell torde det dock finnas en botten vid eget kapital, eller strax därutöver. Just nu värderas hela deras projektportfölj till ca 0 kr...

Edit: VA har en analys där de nämner att projektportföljen på 931 MW marknadsvärderas till 420 MSEK, dvs 451 TKR per MW, eller 900.000 sek för ett verk på 2MW. Den infon har jag inte sett tidigare. link

måndag, mars 22, 2010

O2 drar tillbaka börsnotering

O2 drar tillbaka börsnotering , och jag tycker inte att det är konstigt med tanke på att deras förslag var extremt svårt att analysera (jag har tex ännu inte lyckats värdera bolaget med traditionella värderingsmått). I deras prospekt kan man läsa att eget kaptial idag är 55 MSEK, och befintliga ägare planerade att minska ägarandelen. Urrrk!

Rådgivarna SEB och Swedbank torde skämmas.

Deras förklaring är att http://di.se/Artiklar/2010/3/22/202527/Vindkraft/ .... !!!

Det kan inte uteslutas att orsaken var att Arise samtidigt kom med ett erbjudande som var förståeligt.... och toppat av Gyllenhammar och eget kapital.

Produktionen var uppskattad till högre nivåer än de verk som finns idag, men inte skyhögt över som en del påstår. http://vindmolla.blogspot.com/2010/03/o2-och-arise-windpower-framtida.html . Både o2 och Arise är övertygade om att produktionsestimaten är rätt.

Jag börjat att titta på vilken prisnivå på verk de räknar med, och jag är mer orolig för överoptimism här. http://vindmolla.blogspot.com/2010/03/kostnad.html
Speciellt risken i EUR/SEK kursen bör betonas (eftersom vindkraftverk importeras).

Generellt anser jag bolagen gör fel när de inte betonar riskerna. Det är lätt att få uppfattningen att en investering i vindkraft har låg risk. Det är fel. http://vindmolla.blogspot.com/2010/03/risker-med-investeringar-i-vindkraft.html

Det blir spännande att se hur det går för Arise. Eolus vind lyckades ju bra förra året, så det är inte givet att det behöver gå som för O2.

http://www.e24.se/business/ovrig-industri/o2-vi-har-misslyckats_1940275.e24

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/o2-stoppar-borsnoteringen_4458265.svd

http://www.va.se/vabors/2010/03/22/darfor-foll-o2s-borsnoteri/

fredag, mars 19, 2010

Rindi Energis nyemission

Makes me feel like an oversexed guy in a harem :-)

www.rindienergi.se

http://www.forbes.com/2008/04/30/warren-buffett-profile-invest-oped-cx_hs_0430buffett.html

Spiltan köper Rindi och nyemission i Dala Energi

Saxat från Spiltans hemsida . Jag tycker att de har helt rätt i att Dala Energi är bättre placering än vinkraftbolagen 02 och Arise Windpower (därmed inte sagt att vindkraftbolag är dåliga investeringar - jag är lockad av Arise också). Rindi har jag tidigare rekommenderat.
Båda bolagen har en rejäl "margin of saftey" och både Ben Graham och Warren skulle nog anse att de var köpvärda. Kul att flera placerare får upp ögonen för denna typ av företag!

Nytt bolag Rindi energi (www.rindi.se)
Spiltan har tillsammans med Berkway beslutat att ta en betydande andel av den pågående emissionen i Rindi Energi, som driver fjärrvärmeverk på ett antal platser i Sverige och Polen, genom att köpa teckningsrätter i bolaget. Bolaget har också två kombinerade pellets och fjärrvärmeverk i Dalarna och emissionen görs för att förstärka kapitalbasen efter inkörningsproblem i pelletsanläggningen i Vansbro. Ni kan läsa mer om bolaget på www.rindi.se där ni också kan hitta emissionsprospektet och teckningssedel om ni vill försöka få aktier i emissionen som görs med företrädesrätt för gamla aktieägare.

Emission i Dala energi med bättre villkor än nya vindkraftsprojekt (www.dalaenergi.se)
Bifogar också en anmälningssedel för emissionen i Dala energi som får hjälp av Alternativa aktiemarknaden. Läs mer om bolaget på hemsidan där ni också kan studera prospektet. En allmän reflektion är att emissionen i Dalaenergi görs runt bolagets substansvärde medan de nya vindkraftsbolagen som nu säljs av bankerna värderas till ungefär dubbla substansen när nya investerare skall hjälpa PG Gyllenhammar (Arise Windpower) och fd Sprayinvesterare (O2) att finansiera den fortsatta expansionen. Men ett stabilt energibolag med hög soliditet som Dala energi kan nästan ses som ett mellanting mellan en aktie och obligation och kan säkert vara en bra långsiktig placering. Risknivån i Rindi är betydligt högre då bolaget har lägre soliditet och förlorade pengar förra året men Warren Buffett säger att ”en stor investeringsmöjlighet uppstår när ett bra bolag möter ett stort engångsproblem som går att lösa”.

torsdag, mars 18, 2010

Vad kostar ett vindkraftverk

Jag hittade denna från våren 2009 från ett litet vindkraftbolag. Då var EUR/SEK extremt mycket högre än idag, så priserna i SEK har gissningsvis dalat med EUR/SEK kursen.
http://www.vindenergivast.se/docs/Presentation_drift%20&%20projekt%20HP.ppt

tisdag, mars 16, 2010

Risker med investeringar i vindkraft

Jag fick en fråga om jag inte är rädd för riskerna med att placera alla pengar i vindkraft.

Svaret är ja.

Det första och självklara är att vindkraft är en av många placeringar. Alltså rekommenderar jag ingen att placera allt kapital i en eller i en sektor.

Den politiska risken med en investering i vindkraft är uppenbar. En mycket stor del av avkastningen för svensk vindkraft kommer från elcertifikatsystemet, som ger ca 30 öre i intäkt i 15 år. Motsvarande system finns i resten av världen. Det svenska systemet är långt ifrån det mest förmånliga (tex tror jag att italien ger mer stöd till vindkraft).

En annan risk som förtjänar att belysas är valutarisken. Ett vinkraftverk köps nästan alltid av företag som är baserade i danmark eller europa. Därmed är valutakursen vid inköpstillfället extremt viktig. Visserligen använder nordpool eur för att prissätta el även i sverige, men jag anser att detta inte betyder att intäkterna främst beror på eur/sek kursen. Det är som att köpa Ericsson ADR i USD på börsen i usa.

En annan solklar risk är förändringen av elpriserna i framtiden. Elpriserna svänger oerhårt mycket, och det gäller att efterfrågan på el först normaliseras efter nedgången det senaste året, och långsiktigt måste efterfrågan stiga (och därmed finns en direkt koppling till sveriges ekonomi i stort).

Flera andra risker finns, tex att man ofta köper aktier i ett bolag, och då är ledningens kunskap viktig.

Avkastningen måste kompensera för alla dessa risker.

Dock finns det en märkbar skillnad mellan andra investeringar: Vindkraftverk ger ofta ett positivt kassaflöde direkt från dag 1, och risken sjunker under verkets livslängd. Det är en milsvidd skillnad jämfört med förhoppningsbolag som går med förslust i väntan på det stora lyftet.

o2 och Arise Windpower - framtida elproduktion

I samband med http://www.02.se/ och http://www.arisewindpower.se/ så är det värt att kolla upp vilka kalkyler som ligger till grund för vindkraft idag.

http://www.vindstat.nu/ finns utmärkt information. Det är frivilligt att anväda denna driftuppföljning, så ett antal verk kan saknas, dock verkar de flesta finnas med.
Genom att klicka på en länk i vänsterspalten "alla månader" så får man statistik per verk och månad. Eftersom vindkraften är under uppbyggnad så måste man börja med att rensa bort de verk som installerades under året och alltså inte är representativa för helårsstatistik.
Jag hittar
- 55 st verk på 2,3 MW som producerade i snitt 6,48 Gwh per verk, eller en kvot på 2,82 per installerad MW.
- 50 verk på 2,0 MW som producerade i snitt 4,38 Gwh per verk, eller en kvot på 2,19 per installerad MW.
- jag har inte gjort samma beräkning för verk på 1,5 MW, men det är tydligt att de har producerat sämre, helt enkelt för att de är mindre och att utvecklingen går mot större och större verk som producerar mer och mer.

Verken på 2,3 MW är främst insallerade på Lillgrund där det blåser mycket bra. Dessa verk kan alltså ses som ett bra exempel på när vindkraftverk producerar som bäst med bra vindläge och dagens teknik.

Vad säger då http://www.o2.se/ ?
De har en fin tabell på sid 46 i prospektet. Om jag delar "beräknad årlig produktion" med "installera effekt" så förstår jag att de räknar med en kvot på 3,13 per installerad MW. Intressant nog så är verk i byggnation/har tillstånd kvoten 2,96 och verk i ansökningsfas 3,4.
På efterföljande sida (sid 47) har de ett exempel där de räknar med en kvot på 3,1.


På sidan 45 i http://www.arisewindpower.se/ prospekt framgår det att det behövs en kvot på 2,4 - 3,6 per installerad MW för lönsamhet. På sidan 47 listar de 4 st projekt i drift eller under byggnation. Där är kvoten 2,65.

Siffrorna ser höga ut jämfört med genomsnittet av installerad bas av verk.
Bolagen förklarar det med bättre vindlägen, högre torn och större rotorblad än genomsnittet. Arise skriver text på sid 45 att de installerar verk med 150 m torn, och de är ju mycket högre än genomsnittet, och de siktar på 170-180 meter i framtiden. Högre verk ger mycket mer energi.

Arise bygger inte högt bara för att få mer vind. De bygger högt för att komma över trädtopparna! Större delen av deras vindparker kommer att finnas i skogsmiljö. I oktober 2007 refererade jag till en en ledande expert som varnar för att bygga i skog länk till bloggpost I korthet så blir verk med höga torn dyra, men dessutom slits verken hårdare med den turbulens som finns ovan träden. Detta är en av de viktiga riskerna man bör känna till om Arise.

Att de ska ha bättre vindläge än på Lillgrund är osannolikt. Däremot sker ju en teknikutveckling mot större verk, och framtidens standard verk som är kraftigare än dagens 2,0-2,3 MW verk.

Min summering är att bolagen på ett bra sätt belyser behovet av att ha bra vindlägen. Siffrorna kan synas höga, men de är rimliga med tanke på utvecklingen mot kraftigare verk med högre torn och rotorer.

Det är en helt annan slutsats än vad en professor på vetenskapsakademin basunerar ut idag. Han går så långt som att säga att informationen är felaktig och skulle vara kriminell i USA. Se tex artikel i di . Ett mycket tungt uttalande. Frågan är om hans analys är lika tung?

PS
Jag har tidigare rekommenderat köp i Arise. (O2 har jag inte analyserat klart ännu):
http://vindmolla.blogspot.com/2010/03/arise-windpower-nyemission-och-notering.html

Börsveckan rekommenderar köp i Arise. https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=133663

Affärsvärlden rekommenderar både O2 och Arise. http://www.affarsvarlden.se/hem/analyser/article746707.ece


Övriga artiklar.
http://www.dn.se/ekonomi/vindkraft-ger-vag-av-borsnoteringar-1.1057899

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/kraftfull-debutant-i-medvind_4412355.svd

lördag, mars 13, 2010

Arise Windpower Nyemission och notering

Prospekt: http://www.arisewindpower.se/

Bolaget har eget kapital på 680 MSEK och ca 22 m aktier idag (innan emissionen). Vid kurserna 55-65 kr är pris per eget kapital ca 1,8-2,2. Vid en kurs på 70 kr är pris / ek 2,33.

Det kan jämföras med http://www.eolusvind.se/ som redan är noterat på börsen. Eget kapital ca 337 MSEK, ca 18,1 m aktier => pris per eget kapital 2,33.

Arises verksamhetsmodell och projektportfölj ser mycket lovande ut. Min slutsats är att detta kan vara en bra investering upp till 70 kr. Jag tecknar.

Snart ska också http://www.rabbalshedekraft.se noteras på börsen.

torsdag, mars 11, 2010

nyemission i dala energi & spekulation i skånska energi

http://www.dalaenergi.se genomför en nyemission till kursen 13 kr. Om jag läser rätt så är eget kapital 11 kr per aktie. Bolaget är lönsamt och aktien ger utdelning. Verksamhetrisken känns låg (elnät mm). Aktien är noterad på www.alternativa.se Senase kurs är 14. I korthet är aktien mycket attraktivt värderad jämfört med jämförbara företag. Troligen är bolagets tillgångar dessutom totalt undervärderade i balansräkningen. Deras prospekt är väldigt intressant. Jag visste tex inte att marknaden är så pass fragmenterad lokalt i dalarna. Även i detta fall är www.spiltan.se har en fond med inriktning på Dalarna, och det är troligt att de vill vara med på ett hörn (samma ägargrupp som är med nyemissionen i www.rindienergi.se).

Bolaget kan jämföras med www.skanska-energi.se som är av ungefär samma storlek och också noterade på en mindre lista. Jag noterar att det pågår det en märklig spekulation i Skånska Energis aktier som ska bli spännande att följa. Någon säger sig vilja köpa aktier utanför ordinarie handel till en betydligt högre kurs än i den ordinarie handeln.

Jämfört med bjässar som tex Fortum är både Dala och Skånska Energis aktier mycket billiga i förhållande till eget kapital.

måndag, mars 08, 2010

Opcons bud på Tricorona skapar heta känslor

Opcon, med Draknästets Mats Gabrielsson som huvudägare, har lagt ett bud på Tricorona.
Nu skriver Dagens Industri en rejält besk artikel, som jag inte hittar på nätet, men alltid utmärkta f-blog bjuder på ett frisvävande referat: finansblogg.com
Opcon svarade idag och i Realtid

Faktum är att Opcon också har dragit några valsar i pressen. Tricorona har publicerat 2 st pressmeddelanden för att bemöte Opcons prat: http://www.tricorona.se/media/5/101/

Underhållning från ankdammen ! Plask, plask, kvack, kvack !!

Opcon utnyttjar ett läge då Tricoronas framtid kan kännas osäker (kommer det att finnas en marknad för utsläppsrätter efter 2012?), och aktiekursen är pressad. Men det är inte förbjudet att göra bra affärer.

Opcons Powerbox vet jag inget om, men Opcons produkter för rökgaskondensering är beprövade.

Jag kanske läser fel, men Opcon har tjänat 56 MSEK på en aktie i Australien under 2009. Om denna tillfälliga pappersvinst (och aktierna är inte sålda ännu) exkluderas så går Opcon med rejäl förlust. Det krävs nog ett högre bud för att någon ska vilja växla aktier i vinstmaskinen Tricorona mot förlustbolaget Opcon. Dessutom har Opcons akitekurs dalat isamband med ankdammens kvackande, så budet är värt mindre nu. Slutsats: tyvärr, det blev inget denna gång.

Jag ska försöka hitta tid till att analysera båda dessa bolag (och följa plaskandet i dammen).

söndag, mars 07, 2010

Rindis emission garanteras av Spiltan

www.rindienergi.se genomfören nyemission för att stärka eget kapital som har eroderas av förluster inom pelletsverksamheten. VD'n har i de senaste rapporterna blivit alltmer positiv till att problemen i pelletsrörelsen är lösta. Men det här tärt på soliditeten, och soliditet behövs för att hantera expansion i Norge (där de nyligen har fått en koncessin för fjärrvärme), och i Polen.

Intresant nog är det www.spiltan.se som garanterar en stor del av emissionen. Spiltan är kända för att investera enligt Warren Buffetts principer. Spiltans intresse är en kvalitetsstämpel. Det blir spännannde att se vad garantin kostar Rindi (det bör stå i prospektet som publiceras om några veckor).

Det kan behövas en garant eftersom en stor del av aktierna ägs av privatpersoner, och troligen kommer ett antal inte vilja eller kunna teckna sina andelar. Dessutom äger Borevind en bunt aktier. Borevind är under rekonstruktion, och säljer troligen löpande av sina aktier för att betala kostnaderna för rekonstruktionen. Det tror jag också är anledningen till att aktiekursen har dalat den senaste tiden. Sannolikheten är låg att Borevind kan teckna sig för sin andel. Så går det när akien är noterad på en mindre lista, och inte bevakas av andra än insattta.

Emissionen sker till 12 kr, dvs emissionskursen är satt till ca 50% av eget kapital i Rindi. Det är en företrädesemission, och vad jag förstår ska teckningsrätterna först föredels ibland existerande ägare innan Spiltan för chansen. Jag kommer att köpa på mig akter i Rindi redan nu (innan avstämmningsdagen) för att utnyttja detta tillfälle till att köpa nyemitterade aktier i ett bra bolag med otrolig rabatt.

Det kalla vädret under jan-mars bådar dessutom gott för att Rindis fjärrvärmerörelse kommer att göra ett strålande första kvartal.

Creeper