torsdag, december 27, 2007

vestas går som tåget

Det väller in order till Vestas. Det är ett konkret bevis för att vi ser början till en boom.

2007 var det förnybara året

2007 går till historien som det år då förnekelse vändes till erkännande av klimathotet. Det gick inte en enda dag utan att något skrevs i svenska medier om förnyelsebara energikällor. DN, SVT och tillochmed dagens industri har speciella avdelningar för klimatet. Internationellt är det litet si och så, tex Kina som kör på med kol

Exakt hur bråttom det är råder det ingen samsyn runt. Kanske blir det 2008 års steg?

Det sista steget, nämligen att det faktiskt går att göra något åt problemen redan idag, kommer säkert att komma en bra bit in i framtiden. Hoppas det inte är för sent (Bu ! där skrämdes jag på samma sätt som alla medier har gjort 2007 !)

Finansmarknaderna och industrin är inte speciellt uppmärksamma på klimatet. Det finns visserligen en gryende förnyelsebar industri, men energislösande produkter säljer fortfarande som smör i solen. Räkna med att det ändras 2008.

Riskkapitalisterna har lockats av solenergi och det blir spännande att se hur snabbt tekniken blir billigare. Gäller moores lag ?

2007 var också året då Sverige upptäckte vindkraften, några år efter resten av världen.

Gott nytt år !

fredag, december 21, 2007

Borevind storsatsar på solenergi

Investmentbolaget Borevind köper majoriteten i ett av Sveriges ledande solenergiföretag, solpanelstillverkaren GPV, Gällivare PhotoVoltaic AB i Gällivare. GPV har en omsättning på cirka en halv miljard kronor och 70 anställda.

Borevind måste göra en nyemission för att få in pengar till köpet. Aktien stiger dock rejält idag. Med köpet får Borevind tillgång till kassaflöden som de inte har haft tidigare.

Ur ett svenskt perspektiv är det roligt att vi plötsligt har svenskt ägande inom solenergi.

DN belyser idag en annan svensk industri, tyska enercons produktion av vindkraftstorn på kockums gamla ubåtsvarv i malmö .

Det svenska börsnoterade Morphic har också produktion av torn på licens från finska WinWinD i Filipsstad och Kristinehamn

Vägen bort från klimathotet är att investera och konsumera.

torsdag, december 20, 2007

Bush's clean energy man

Andy Karsner was in an ebullient mood the other day, and for good reason. Congress had just approved an energy bill, which, despite serious flaws, puts the country on a path that will promote renewable energy, reduce our dependence on oil, dramatically increase energy efficiency and curb the growth in greenhouse gas emissions.

Arnold Schwarzenegger ilsken över stoppad klimatlag

I ljuset av ovan kan det vara intressant att läsa litet mer om elpriser i USA . Intressant är att priserna ligger en bra bit under de svenska. Dock är elpriserna så pass höga att investeringar i vindkraft ökar starkt, naturligtvis med viss subvention.
Priserna varierar också ordentligt från delstat till delstat. Kanske något att fundera över när vi pratar om samma elpris i hela europa.

söndag, december 16, 2007

konservatism i bil & miljöfrågan

SLU är omkörda av en Saab Biopower med etanol från sockerrör som odlas i södra brasilien. De reagerar med klassisk förnekelse och ilska. Usch! Bättre då att fortsätta köpa olja från saudi.

Mängden energi som åtgår är betydligt större än för att framställa motsvarande mängd bensin. Odling och förädling av spannmålsetanol är mer energikrävande än utvinning och förädling av råolja. Men merparten av energin som används i fabriken är av förnybart ursprung, och eftersom spannmål är en förnybar råvara innebär det att nettoutsläppen av fossilt koldioxid från denna sorts etanol enligt tillverkaren är 80 procent lägre än från motsvarande mängd bensin. Alltså blir nettotillskottet av koldioxid betydligt mindre från Norrköpingsetanol än från bensin även om primärenergiförbrukningen är högre.

Vid tillverkning av bränsleetanol från sockerrör produktionen av biomassa högre per areal-enhet än för svensk spannmålsetanol. Detta tillsammans med storskalig odling och låga löner gör denna etanol billigare än inhemsk, även med hänsyn tagen till långa transportvägar. En schablonmässig siffra kan anges till att utsläppen av växthusgaser minskar med c:a 70-80% från sockerrörsbaserad etanol.



Läs gärna THE ECONOMIST: CHEAP NO MORE. Rising incomes in Asia and ethanol subsidies in America have put an end to a long era of falling food prices


I år kör vi på etanol från brasilien. Nästa år kommer det en etanolbil med elhybridmotor. Då är förbrukningen nere på 0,7 liter per mil. Om 2 år invigs den första etanolfabriken i afrika. Om 3 år kommer det en lönsam tillverkningsmetod för att utvinna etanol från svensk skog.
Den utvecklingslinjen är jobbig för skogsforskarna. Not invented here. Bättre då att forstätta med separat energi (olja) till bilar.

Kanske ska DN försöka mappa upp framtiden för olika alternativ?

Om 20 år finns det bilar som kan köras med 100% el. Då står valet mellan att värma upp huset eller att köra bilen. Eller?

PS rör inte min BMW.

En del kommentarer liknar Olle Svenssons (s) kommentar om miljöpartiet

lördag, december 15, 2007

Placeringar i internationella cleantech aktier

Det finns ett hav av internationella företag som kan betecknas som cleantech.
Sustainablebusiness.com har en bra lista När samma publikation listar 2007 års top sustainable stocks så finns inga svenska bolag med. Däremot har både Norge och Danmark företag på listan.

Sanningen är att om man bara tittar på Morphic, Borevind, VKG mfl miljöföretag på stockholmsbörsen så är det 0,000001% av cleantech. e24 skriver att flera av dessa är av typen högrisk & förhoppningsbolag

Svårt att välja bolag från listan ovan? Absolut! Bara att köpa och följa utlänska aktier är en utmaning. Dessutom är det svårt att pricka in vinnarna i ett område som är i sin linda. Det självklara svaret är fonder. Jag återkommer med en review över miljöfonder.

USA not the bad guys

Svenska medier får det att låta som att USA ger med sig i miljöfrågan.
Min personliga uppfattning efter regelbunden läsning av amerikanska tidningar är att USA gör minst lika mycket som sverige i milöfrågan. Av alla 1000-tals åtgärder i USA har svenska medier främst rapporterat om "etanol från vete" och "Bush och Arnold Swarchenegger boxas igen". Dax att surfa in på NY times, cnnfn.com , washington post istället för att slöläsa svenska tidnignar!

Döda alla hästar. Skit i brasilien

En häst äter enorma mängder hö, och det tar upp stora åkerlappar som vi kan odla vete på.
Våra förfäder var alltså riktiga miljöbovar när de åkte runt med häst och vagn.

Numera åker vi omkring med bilar som motsvarar 240 limpor bröd . Enligt DN motor är det absolut bäst att den energin tas från fossila bränslen i väntan på att vi hittar en 100% lösning på miljöfrågan. Att ta motsvarande energi från etanol är inte bra. Även om sveriges etanol produceras effektivt av sockerrör i brasilien 3000 km från amazonas. Arbetarna på fälten får ju arbeta hårt och det gör ju inga andra i brasilien (de svälter ju). Enligt DN Motor är det bästa sättet att förbättra levnadsförhållanden i brasilien att helt enkelt sluta köpa etanol.

Nej, bättre då att fortsätta göda araberna och norrmännen. Att det kanske dröjer 50 år innan bilar som kan gå till 100% med el eller vi kan använda farlig vätgas eller giftig metanol spelar ingen roll. Bättre att vänta och se. Dumt att driva på utvecklingen genom att köra etanolbil.

PS
vilken bil släpper ut mest skit? En snål diesel eller en etanolbil?
vilken bil bidrar till bättre levnadsförhållanden i brasilien?
Viklen bil är bäst? En som drivs av etanol från oanvända åkerlappar i europa där man tar tillvara restprodukter till andra syften, eller en diesel som först använder skitig olja och om 10 år använder biodiesel ?

DN Motor borde ta ett snack med DN miljö.

torsdag, december 13, 2007

Ernst & Young Advisory Services

Advisory Services for the Renewable Energy Sector har en hel del läsvärt material, tex Country Attractiveness Indices

värme från glödlampor, vindkraftel mm

DN's utmärkta frågelåda reder ut begreppen om tex lampor och värme.

Om vindandelar skriver de så här:
"Fråga från Berndt Tenlid: Jag har visserligen direktverkande eluppvärmning men har samtidigt drygt 90% av hushållets energibehov täckt av andelar i ett vindkraftverk. Detta fanns inte som alternativ i DNs värdering av hushållets miljöpåverkan. Hur stor blir påverkan av detta?
Svar från Lotta Bångens: Bra investering! Du har sett till att det finns mer vindkraft på den europeiska elmarknaden. Samtidigt använder du fortfarande el för uppvärmning. OM du minskar din användning kommer användningen av fossila bränslen för kraftproduktion att minska i Europa. El bör bara användas där det inte finns något annat alternativ, t ex för belysning, pumpar, fläktar, utrustning inom industrin mm. Där gör dina vindkraftandelar störst nytta. Du påverkar fortfarande miljön, trots att du har gjort en bra (och säkert lönsam) miljöinvestering (tyvärr). Nu är det inte så lätt att hitta rimliga alternativ i direktelvärmda hus. Här bör staten hjälp till ännu mer för att skynda på teknikutveckling och få ner kostnaderna på alternativen."

tisdag, december 11, 2007

Norsk olja kan bli värdelös

Norges finansminister Kristin Halvorsen öppnar för att begränsa oljeutvinningen för att bromsa klimatförändringarna. Oljan kan i framtiden bli värdelös, säger hon till tidningen Verdens Gang, VG

Något överdrivet, men det stämmer nog att trenden inte riktigt pekar uppåt för olja. En förändring av klimatavtalen kan påverka Norsk ekonomi.

Vad är mest riskfyllt - investeringr i olja eller investeringar i förnyelsebar energi ?

måndag, december 10, 2007

slopad köpavgift för BlackRocks fonder hos Avanza

Denna vecka har Avanza ingen köpavgift för Black Rocks fonder. De har fonden "new energy" som är en av de bättre fonderna inom förnyelsebar energi. Läs mer på http://www.avanza.se/
OBS ! Gäller endast denna vecka !

söndag, december 09, 2007

En obekväm samming

går i repis på tv4 just nu. För er som missar det finns det en hel Al Gore på YouTube

fredag, december 07, 2007

vindpark vänern har god ekonomi

Jag har ju tidigare berättat om http://www.vindparkvanern.se/ och fördelarna med att köpa andelar i det projektet. (i korthet: enorma skattefördelar för privatpersoner ger snabb pay-back).

Informationen om projektets ekonomi har dock varit tunn. Nu hittade jag dock en notis på kyrkvindens hemsida (kyrkvinden är en av delägarna). Trots dyrare verk ger en insats på 5000kr ca 1000kwh el .

Det ska jämföras med tex:
o2 som har samma pris eller
Kalmarenergi pris 5000kr eller
SVEF där andelen kostar 6000kr eller
Ljusterovind där andelen kostar 7000kr eller
Dalavind där andelen kostar 5700kr eller
Kvarkenvinden där priset var 5500kr

De olika projekten är byggda vid olika tidpunkter, vilket delvis kan förklara prisskillnaden. Men framförallt har nog de olika projekten olika ekonomi tex beroende på hur mycket det blåser.
Just nu har de flesta långa köer, (dock inte vindparkvänern)

Eftersom de flesta föreningar kräver att man byter elleveranför så kan även fasta avgifter skilja en del.

Dessutom har några föreningar strategin att spara i ladorna för att bygga ett nytt verk efter 20-25år, och därmed är elpriset för dem ca 23 öre. I andra förenignar köper man elen för ca 12 öre, och lämnar frågan om ett nytt verk om 20-25 år till framtiden (dvs en ny insats betalas när det är dax att bygga nytt). Personligen tycker jag att det inte är bra att samla vinster i en förening över en så lång tidsperiod.

Nyteknik rapporterar att EON tvekar med vindkraftsverk till havs.
citat: "Priset på havsbaserade vindkraftsverk och utrustning steg med 50-70 procent mellan 2004 och 2006 och har fortsatt att öka i pris under 2007. Prisutvecklingen på landbaserade verk har däremot bara ökat med 10-20 procent under samma tid". Dessutom påstås det att konkurrensen är mindre för vindkraftsverk till havs.

Möjligen är vindparkvanern speciellt eftersom det byggs i en insjö och på ett grund, så det kanske inte är samma sak som "till havs".

Men idag kommer också besked om att Miljödomstolen i Vänersborg gav på fredagen tillstånd för 30 vindkraftverk på Skottarevet utanför Falkenberg.


Förlorare torde dock vara traditionella elleverantörer tex Vattenfall när privatpersoner inkluderar en investering i vindel i nästa bostadsköp för att slippa oroa sig för elpriserna. Nu väntar jag bara på en driftig mäklare som packeterar ihop vindandelar i huspriset (något för JM, PEAB och Skanska). Eller när bergvärme kompletteras med vindandelar (man får ju trots allat kvar en saftig elnota även efter investeringen i berg eller luftvärme).

onsdag, december 05, 2007

Äckligt och miljöfraligt kött

Förutom att det är äckligt så rekommenderar ICA mindre kött . Sannolikehten för att köttätandet ska stiga är noll.. Nästa miljökampanj planeras troligen redan nu: tema kött

Eftersom tidnignen buffe ger köttfärstips i senaste numret kan man gissa att ICA är totalt lamslaget och inte förmår sig stoppa det numret. Alternativt att de tror att många redan har glömt äcklet.

Rena snurren - vindkraftsyra i Sverige

En bra artikel idag på nyteknik som citerar affärsvärldens senaste nummer .

Nu har Nu har affärsvärlden lagt ut orginalartikeln .

Ett litet problem är att det är just planer och det finns riktigt många hinder för vindkraften kvar.

Men även om bara en bråkdel av planerna blir verklighet, så är potentialen enorm. Och tro inte att Sverige ligger i framkant här... Det vi beskriver som yra är verklighet i många andra länder.

Är vindkraft = den enda realistika förnyelsebara tekniken idag?

tisdag, december 04, 2007

Ekonomimannen

http://magiskapa.blogspot.com/ - American Psycho bloggar

Ukraina godtar höjt gaspris

En nyhet som har enorm betydelse, kanske främst för sparare i Ryska fonder.
Ukraina och Ryssland slöt på tisdagen ett avtal om 2008 års pris på gas

Hur hittar ni hit ?

En slumpvis undersökning av vilka sökord på google som leder till denna sida.

Elbilar
wallenstam energi
tricorona
microlån nobelpristagare
skyllermarks
cowpower
oljebyten etanolbilar
Sweden Today
investera vindkraft
vindmölla
bra vindlägen
Suzlon
Etanol
arise morphic
talloil konkurs
hannevind
ap fond satsar grönt
robertsfors vind
rindi pellets
avskrivning av vindmölla
di etanol miljövänligt
delägare vindkraft
rabbalshede arise

måndag, december 03, 2007

Sjunde AP-fonden satsar 3 BSEK på grön teknik

Tidigare har Andra AP fonden investerat i Greentech.

Nu kommer nyheten att Sjunde AP-fonden ska satsa 3 miljarder kronor av pensionspengarna på grön teknik De verkar ha kommit till samma slutsats som jag, dvs att noterade bolag är dyra, men flera onoterade (eller noterade på smålistor) har OK prislappar.

Vi gör inte det här för att vara vita riddare utan för att vi ser bra avkastningsmöjligheter

Läs mer om AP fonderna här . Tydligen är det den sjätte som måste placera i små bolag, men de andra kan också göra det.

lördag, december 01, 2007

Mobilprogrammet som håller koll på dina utsläpp

Lagom till FNs stora klimatmöte på Bali den 3 december har EU låtit utveckla ett program som hjälper medborgarna i unionen hålla koll på sina dagliga utsläpp av växthusgaser. Ladda ner programmet här

Tipset kommer från en artikel i nyteknik
Faktum är att denna riktigt nördiga tekniktidning nu skriver mer om förnyelsebar energi än IT och telekom. Det säger något om hur hett detta är.

DN har sedan länge en extremt bra artikelserie om klimathotet. Dagens Industri är något segare (men de kanske tycker att det räcker med denna bloggs täckning av Affärer och Mijö.. :-)

Svenska Dagbladet har ryckt upp sig, och idag har de en rapportering om att Arlanda inte får öka utsläppen. Det var intressant att läsa om att LFV:s egen verksamhet står för omkring 5 procent av och att utsläppen resten delas ungefär lika mellan flyget och marktransporterna till och från Arlanda.

Creeper