vestas går som tåget
Det väller in order till Vestas. Det är ett konkret bevis för att vi ser början till en boom.
Det väller in order till Vestas. Det är ett konkret bevis för att vi ser början till en boom.
2007 går till historien som det år då förnekelse vändes till erkännande av klimathotet. Det gick inte en enda dag utan att något skrevs i svenska medier om förnyelsebara energikällor. DN, SVT och tillochmed dagens industri har speciella avdelningar för klimatet. Internationellt är det litet si och så, tex Kina som kör på med kol
Exakt hur bråttom det är råder det ingen samsyn runt. Kanske blir det 2008 års steg?
Det sista steget, nämligen att det faktiskt går att göra något åt problemen redan idag, kommer säkert att komma en bra bit in i framtiden. Hoppas det inte är för sent (Bu ! där skrämdes jag på samma sätt som alla medier har gjort 2007 !)
Finansmarknaderna och industrin är inte speciellt uppmärksamma på klimatet. Det finns visserligen en gryende förnyelsebar industri, men energislösande produkter säljer fortfarande som smör i solen. Räkna med att det ändras 2008.
Riskkapitalisterna har lockats av solenergi och det blir spännande att se hur snabbt tekniken blir billigare. Gäller moores lag ?
2007 var också året då Sverige upptäckte vindkraften, några år efter resten av världen.
Gott nytt år !
Investmentbolaget Borevind köper majoriteten i ett av Sveriges ledande solenergiföretag, solpanelstillverkaren GPV, Gällivare PhotoVoltaic AB i Gällivare. GPV har en omsättning på cirka en halv miljard kronor och 70 anställda.
Borevind måste göra en nyemission för att få in pengar till köpet. Aktien stiger dock rejält idag. Med köpet får Borevind tillgång till kassaflöden som de inte har haft tidigare.
Ur ett svenskt perspektiv är det roligt att vi plötsligt har svenskt ägande inom solenergi.
DN belyser idag en annan svensk industri, tyska enercons produktion av vindkraftstorn på kockums gamla ubåtsvarv i malmö .
Det svenska börsnoterade Morphic har också produktion av torn på licens från finska WinWinD i Filipsstad och Kristinehamn
Vägen bort från klimathotet är att investera och konsumera.
Andy Karsner was in an ebullient mood the other day, and for good reason. Congress had just approved an energy bill, which, despite serious flaws, puts the country on a path that will promote renewable energy, reduce our dependence on oil, dramatically increase energy efficiency and curb the growth in greenhouse gas emissions.
Arnold Schwarzenegger ilsken över stoppad klimatlag
I ljuset av ovan kan det vara intressant att läsa litet mer om elpriser i USA . Intressant är att priserna ligger en bra bit under de svenska. Dock är elpriserna så pass höga att investeringar i vindkraft ökar starkt, naturligtvis med viss subvention.
Priserna varierar också ordentligt från delstat till delstat. Kanske något att fundera över när vi pratar om samma elpris i hela europa.
SLU är omkörda av en Saab Biopower med etanol från sockerrör som odlas i södra brasilien. De reagerar med klassisk förnekelse och ilska. Usch! Bättre då att fortsätta köpa olja från saudi.
Mängden energi som åtgår är betydligt större än för att framställa motsvarande mängd bensin. Odling och förädling av spannmålsetanol är mer energikrävande än utvinning och förädling av råolja. Men merparten av energin som används i fabriken är av förnybart ursprung, och eftersom spannmål är en förnybar råvara innebär det att nettoutsläppen av fossilt koldioxid från denna sorts etanol enligt tillverkaren är 80 procent lägre än från motsvarande mängd bensin. Alltså blir nettotillskottet av koldioxid betydligt mindre från Norrköpingsetanol än från bensin även om primärenergiförbrukningen är högre.
Vid tillverkning av bränsleetanol från sockerrör produktionen av biomassa högre per areal-enhet än för svensk spannmålsetanol. Detta tillsammans med storskalig odling och låga löner gör denna etanol billigare än inhemsk, även med hänsyn tagen till långa transportvägar. En schablonmässig siffra kan anges till att utsläppen av växthusgaser minskar med c:a 70-80% från sockerrörsbaserad etanol.
Läs gärna THE ECONOMIST: CHEAP NO MORE. Rising incomes in Asia and ethanol subsidies in America have put an end to a long era of falling food prices
I år kör vi på etanol från brasilien. Nästa år kommer det en etanolbil med elhybridmotor. Då är förbrukningen nere på 0,7 liter per mil. Om 2 år invigs den första etanolfabriken i afrika. Om 3 år kommer det en lönsam tillverkningsmetod för att utvinna etanol från svensk skog.
Den utvecklingslinjen är jobbig för skogsforskarna. Not invented here. Bättre då att forstätta med separat energi (olja) till bilar.
Kanske ska DN försöka mappa upp framtiden för olika alternativ?
Om 20 år finns det bilar som kan köras med 100% el. Då står valet mellan att värma upp huset eller att köra bilen. Eller?
PS rör inte min BMW.
En del kommentarer liknar Olle Svenssons (s) kommentar om miljöpartiet
Det finns ett hav av internationella företag som kan betecknas som cleantech.
Sustainablebusiness.com har en bra lista När samma publikation listar 2007 års top sustainable stocks så finns inga svenska bolag med. Däremot har både Norge och Danmark företag på listan.
Sanningen är att om man bara tittar på Morphic, Borevind, VKG mfl miljöföretag på stockholmsbörsen så är det 0,000001% av cleantech. e24 skriver att flera av dessa är av typen högrisk & förhoppningsbolag
Svårt att välja bolag från listan ovan? Absolut! Bara att köpa och följa utlänska aktier är en utmaning. Dessutom är det svårt att pricka in vinnarna i ett område som är i sin linda. Det självklara svaret är fonder. Jag återkommer med en review över miljöfonder.
Svenska medier får det att låta som att USA ger med sig i miljöfrågan.
Min personliga uppfattning efter regelbunden läsning av amerikanska tidningar är att USA gör minst lika mycket som sverige i milöfrågan. Av alla 1000-tals åtgärder i USA har svenska medier främst rapporterat om "etanol från vete" och "Bush och Arnold Swarchenegger boxas igen". Dax att surfa in på NY times, cnnfn.com , washington post istället för att slöläsa svenska tidnignar!
En häst äter enorma mängder hö, och det tar upp stora åkerlappar som vi kan odla vete på.
Våra förfäder var alltså riktiga miljöbovar när de åkte runt med häst och vagn.
Numera åker vi omkring med bilar som motsvarar 240 limpor bröd . Enligt DN motor är det absolut bäst att den energin tas från fossila bränslen i väntan på att vi hittar en 100% lösning på miljöfrågan. Att ta motsvarande energi från etanol är inte bra. Även om sveriges etanol produceras effektivt av sockerrör i brasilien 3000 km från amazonas. Arbetarna på fälten får ju arbeta hårt och det gör ju inga andra i brasilien (de svälter ju). Enligt DN Motor är det bästa sättet att förbättra levnadsförhållanden i brasilien att helt enkelt sluta köpa etanol.
Nej, bättre då att fortsätta göda araberna och norrmännen. Att det kanske dröjer 50 år innan bilar som kan gå till 100% med el eller vi kan använda farlig vätgas eller giftig metanol spelar ingen roll. Bättre att vänta och se. Dumt att driva på utvecklingen genom att köra etanolbil.
PS
vilken bil släpper ut mest skit? En snål diesel eller en etanolbil?
vilken bil bidrar till bättre levnadsförhållanden i brasilien?
Viklen bil är bäst? En som drivs av etanol från oanvända åkerlappar i europa där man tar tillvara restprodukter till andra syften, eller en diesel som först använder skitig olja och om 10 år använder biodiesel ?
DN Motor borde ta ett snack med DN miljö.
Advisory Services for the Renewable Energy Sector har en hel del läsvärt material, tex Country Attractiveness Indices
DN's utmärkta frågelåda reder ut begreppen om tex lampor och värme.
Om vindandelar skriver de så här:
"Fråga från Berndt Tenlid: Jag har visserligen direktverkande eluppvärmning men har samtidigt drygt 90% av hushållets energibehov täckt av andelar i ett vindkraftverk. Detta fanns inte som alternativ i DNs värdering av hushållets miljöpåverkan. Hur stor blir påverkan av detta?
Svar från Lotta Bångens: Bra investering! Du har sett till att det finns mer vindkraft på den europeiska elmarknaden. Samtidigt använder du fortfarande el för uppvärmning. OM du minskar din användning kommer användningen av fossila bränslen för kraftproduktion att minska i Europa. El bör bara användas där det inte finns något annat alternativ, t ex för belysning, pumpar, fläktar, utrustning inom industrin mm. Där gör dina vindkraftandelar störst nytta. Du påverkar fortfarande miljön, trots att du har gjort en bra (och säkert lönsam) miljöinvestering (tyvärr). Nu är det inte så lätt att hitta rimliga alternativ i direktelvärmda hus. Här bör staten hjälp till ännu mer för att skynda på teknikutveckling och få ner kostnaderna på alternativen."
Norges finansminister Kristin Halvorsen öppnar för att begränsa oljeutvinningen för att bromsa klimatförändringarna. Oljan kan i framtiden bli värdelös, säger hon till tidningen Verdens Gang, VG
Något överdrivet, men det stämmer nog att trenden inte riktigt pekar uppåt för olja. En förändring av klimatavtalen kan påverka Norsk ekonomi.
Vad är mest riskfyllt - investeringr i olja eller investeringar i förnyelsebar energi ?
Denna vecka har Avanza ingen köpavgift för Black Rocks fonder. De har fonden "new energy" som är en av de bättre fonderna inom förnyelsebar energi. Läs mer på http://www.avanza.se/
OBS ! Gäller endast denna vecka !
går i repis på tv4 just nu. För er som missar det finns det en hel Al Gore på YouTube
Jag har ju tidigare berättat om http://www.vindparkvanern.se/ och fördelarna med att köpa andelar i det projektet. (i korthet: enorma skattefördelar för privatpersoner ger snabb pay-back).
Informationen om projektets ekonomi har dock varit tunn. Nu hittade jag dock en notis på kyrkvindens hemsida (kyrkvinden är en av delägarna). Trots dyrare verk ger en insats på 5000kr ca 1000kwh el .
Det ska jämföras med tex:
o2 som har samma pris eller
Kalmarenergi pris 5000kr eller
SVEF där andelen kostar 6000kr eller
Ljusterovind där andelen kostar 7000kr eller
Dalavind där andelen kostar 5700kr eller
Kvarkenvinden där priset var 5500kr
De olika projekten är byggda vid olika tidpunkter, vilket delvis kan förklara prisskillnaden. Men framförallt har nog de olika projekten olika ekonomi tex beroende på hur mycket det blåser.
Just nu har de flesta långa köer, (dock inte vindparkvänern)
Eftersom de flesta föreningar kräver att man byter elleveranför så kan även fasta avgifter skilja en del.
Dessutom har några föreningar strategin att spara i ladorna för att bygga ett nytt verk efter 20-25år, och därmed är elpriset för dem ca 23 öre. I andra förenignar köper man elen för ca 12 öre, och lämnar frågan om ett nytt verk om 20-25 år till framtiden (dvs en ny insats betalas när det är dax att bygga nytt). Personligen tycker jag att det inte är bra att samla vinster i en förening över en så lång tidsperiod.
Nyteknik rapporterar att EON tvekar med vindkraftsverk till havs.
citat: "Priset på havsbaserade vindkraftsverk och utrustning steg med 50-70 procent mellan 2004 och 2006 och har fortsatt att öka i pris under 2007. Prisutvecklingen på landbaserade verk har däremot bara ökat med 10-20 procent under samma tid". Dessutom påstås det att konkurrensen är mindre för vindkraftsverk till havs.
Möjligen är vindparkvanern speciellt eftersom det byggs i en insjö och på ett grund, så det kanske inte är samma sak som "till havs".
Men idag kommer också besked om att Miljödomstolen i Vänersborg gav på fredagen tillstånd för 30 vindkraftverk på Skottarevet utanför Falkenberg.
Förlorare torde dock vara traditionella elleverantörer tex Vattenfall när privatpersoner inkluderar en investering i vindel i nästa bostadsköp för att slippa oroa sig för elpriserna. Nu väntar jag bara på en driftig mäklare som packeterar ihop vindandelar i huspriset (något för JM, PEAB och Skanska). Eller när bergvärme kompletteras med vindandelar (man får ju trots allat kvar en saftig elnota även efter investeringen i berg eller luftvärme).
Förutom att det är äckligt så rekommenderar ICA mindre kött . Sannolikehten för att köttätandet ska stiga är noll.. Nästa miljökampanj planeras troligen redan nu: tema kött
Eftersom tidnignen buffe ger köttfärstips i senaste numret kan man gissa att ICA är totalt lamslaget och inte förmår sig stoppa det numret. Alternativt att de tror att många redan har glömt äcklet.
En bra artikel idag på nyteknik som citerar affärsvärldens senaste nummer .
Nu har Nu har affärsvärlden lagt ut orginalartikeln .
Ett litet problem är att det är just planer och det finns riktigt många hinder för vindkraften kvar.
Men även om bara en bråkdel av planerna blir verklighet, så är potentialen enorm. Och tro inte att Sverige ligger i framkant här... Det vi beskriver som yra är verklighet i många andra länder.
Är vindkraft = den enda realistika förnyelsebara tekniken idag?
En nyhet som har enorm betydelse, kanske främst för sparare i Ryska fonder.
Ukraina och Ryssland slöt på tisdagen ett avtal om 2008 års pris på gas
En slumpvis undersökning av vilka sökord på google som leder till denna sida.
Elbilar
wallenstam energi
tricorona
microlån nobelpristagare
skyllermarks
cowpower
oljebyten etanolbilar
Sweden Today
investera vindkraft
vindmölla
bra vindlägen
Suzlon
Etanol
arise morphic
talloil konkurs
hannevind
ap fond satsar grönt
robertsfors vind
rindi pellets
avskrivning av vindmölla
di etanol miljövänligt
delägare vindkraft
rabbalshede arise
Tidigare har Andra AP fonden investerat i Greentech.
Nu kommer nyheten att Sjunde AP-fonden ska satsa 3 miljarder kronor av pensionspengarna på grön teknik De verkar ha kommit till samma slutsats som jag, dvs att noterade bolag är dyra, men flera onoterade (eller noterade på smålistor) har OK prislappar.
Vi gör inte det här för att vara vita riddare utan för att vi ser bra avkastningsmöjligheter
Läs mer om AP fonderna här . Tydligen är det den sjätte som måste placera i små bolag, men de andra kan också göra det.
Based on a thorough knowledge of the German wind power market, we offer our investors attractive long-term investments with a favourable price-yield relationship.
Our long-standing and dedicated cooperation with major professional developers in Germany enables us to provide efficient market intermediation and financing.
Our activities are targeted towards wealthy Danes seeking high-yield investments (before and after tax) providing a high degree of safety and generating regular payments based on the wishes of the individual investor.
Jag har inte tagit mig igenom all information, men en snabb läsning ger vid handen att detta är extremt intressant som placeringsalternativ. Tyskarna har mycket förmånligare regler för vindkraft än i Sverige. Speciellt intressnat är beskrivningen och budgeten för det senaste projektet http://windinvest.dk/index.asp?aiLang=2
Lagom till FNs stora klimatmöte på Bali den 3 december har EU låtit utveckla ett program som hjälper medborgarna i unionen hålla koll på sina dagliga utsläpp av växthusgaser. Ladda ner programmet här
Tipset kommer från en artikel i nyteknik
Faktum är att denna riktigt nördiga tekniktidning nu skriver mer om förnyelsebar energi än IT och telekom. Det säger något om hur hett detta är.
DN har sedan länge en extremt bra artikelserie om klimathotet. Dagens Industri är något segare (men de kanske tycker att det räcker med denna bloggs täckning av Affärer och Mijö.. :-)
Svenska Dagbladet har ryckt upp sig, och idag har de en rapportering om att Arlanda inte får öka utsläppen. Det var intressant att läsa om att LFV:s egen verksamhet står för omkring 5 procent av och att utsläppen resten delas ungefär lika mellan flyget och marktransporterna till och från Arlanda.
Visst går det rent tekniskt och ekonomiskt att bygga enorma mängder vindkraftsverk. Men tyvärr är kommunerna inte alls lika positiva trots att kommuner kan tjäna miljarder på att äga vindkraft själva .
Sorry, det är inte realistiskt att tjugodubbla vindkraften.
Det var också det centrala budskapet från energimyndigheten dagens artikel i DN. (läs hela deras rapport här ) -
Ingen av de som har annonserat stora satsningar har vågat specificera tidsplanen. Troligen eftersom byggloven kan överklagas av privatpersoner i oänlighet. Dessutom har främst borgeliga kommuner uttalat sig extremt negativt om vindkraft. Läs mer om det i nytekniks artikel här
Stora projekt i nyheterna den senaste tiden är:
Vattenfall o Sveaskog
SCA och Statkraft
Svevind i Piteå
http://www.rabbalshedekraft.se/
http://www.arisewindpower.se/
Enligt greenpeace är SonyEricsson grönast i klassen och petar ner Nokia. Apple är tydligen en riktig katastrof. Men det struntar väl amerikanska advokater i . Aktieägare och kunder bör dock vara glada i dessa tider av klimatoro.
PS DN har en utmärkt frågelåda om energi och teknik
På temat oj, oj, oj! Vi måste göra väldigt mycket väldigt snabbt, annars är det väldigt mycket för sent bidrar nyteknik med denna rapport från forskarvärlden.
"Spermier är envisa rackare. I stenhård konkurrens med likasinnade kämpar de sig fram långa sträckor i den livgivande kampen om att komma först. Det är en drivkraft som tekniker och medicinare nu försöker härma genom att sätta de energiska spermiernas simfötter på sina nanorobotar" Tyvärr tog NyTeknik bort artikeln efter en dag. Men nu finns den på webben igen
Resultatet blir säkert detta
Venus, kärleksgudinnan kanske är vinnare ?
Tyskland inför världens hårdaste miljökrav
Det innebär att förväntad avkastning på vindkraft i tyskland stiger dramatiskt från denna bild.
Och Sverige halkar efter.
Picture source: http://www.greentech.dk/
Miljömöte igen. Det betyder att ännu mer cash kommer att strömma in i cleantech.
Ett bra men litet exempel är 7 millar till Nanofreeze .
Till det tråkiga är alla oseriösa skojare som försöker hänga på tåget
Personligen tror jag dock att det är långt till en bubbla liknande internethysterin. Vi är ju bara i början. Men den kommer nog om 2-5 år. Tills dess finns det fina pengar att tjäna på cleantech. Och mycket gott kommer att komma från investeringsvågen, precis som att alla investeringar i internet skapada mycket gott.
I stora annonser i tex aktiespararna och dagens industri söker Skyllemarks nya aktieägare.
Deras hemsida innehåller:
0. Ingen information om företaget, tex årsredovisning, eget kapital, vinst, pris på aktier etc.
1. En bild av Ericssons segelbåt. - Hoppas att de har tillstånd att använda Ericssons varumärke.
2. En beskrivning av verksamheten som består av:
- Elkraftproduktion i båtar För att förbättra elproduktionen i båtar har Skyllermarks tagit fram egna unika produkter som är etablerade på marknaden
- Elkraftproduktion i enskilda bostäder via små vindkraftverk (kilowatt KW) Skyllermarks har lagt ner mycket arbete på vårt unika projekt för elkraftproduktion i enskilda bostäder och företag som tar sikte på en oerhört stor världsmarknad.
- Projekt i världen För närvarande arbetar Bolaget med projekt i Chile och Peru. Troligen blir Peru första landet som får Bolagets nya vindkraftverk och nu diskuteras ett projekt på 150 miljoner kronor över ca 3 år.
- Elkraftproduktion via stora vindkraftverk (megawatt MW)Grundliga förberedelser har gjorts av Skyllermarks för att kunna köpa och äga stora vindkraftverk och på så sätt få en ovanligt bra förräntning på insatta pengar.
Jag länkar inte till deras hemsida eftersom mitt magkänsla säger att ett företag inte publicerar ekonomisk information och som annonserar för att få aktieägare istället för att få nya kunder inte är speciellt intressant.
http://www.carma.org/ - där kan man söka upp värtaverket i stockholm, eller något i kina.
Gör det innan tempen stiger 3 grader och fler svenskar dör i värmeböljor
Läs mer om FNs klimatrapport
Tack DN för artikelserien om klimathotet.
Nu väntar vi bara på att dagens industri ska vakna.
Så här länge lever de svenska kärnkraftsverken enligt en artikel i svd.
Även om den osäker så klarar vi inte energibehovet utan kärnkraft Speciellt inte Kina eller Ryssland. Allt annat vore önsketänkande. Kina lägger största kärnkraftordern hos Areva
http://www.carma.org/ - där kan man söka upp värtaverket i stockholm, eller något i kina.
Gör det innan tempen stiger 3 grader och fler svenskar dör i värmeböljor
Tack nyteknik för länken till carma.
Tack DN för artikelserien om klimathotet.
Nu väntar vi bara på att dagens industri ska vakna.
Precis när Reinfeldt svarar på kritiken om gasledning så skadas en gasledning hos Fortum värme i Stockholm . Relaterat? Absolut inte. Bad luck? yes. Dessutom säger folkpartiet nej till rysk gas.
Årets givna julklapp är ett mikrolån via http://www.kiva.org/app.php
Långt mycket bättre och personligare än alla dyra organisationer som får svenskens välgörenhetspengar
Självklart via nätet men absolut inte en GPS och inte ett medlemskap i greenpeace
Stefan P vars H&M köper bomull från barnarbete behöver kanske båda? Länk
DN har sveriges mest utförliga sidor om miljö.
Ryssland kan stoppa elexporten. Det är nog inte många som vet hur beroende vi är av el importen från St Petersburg.
Referenser
artikel i nyteknik
Svensk energi
Läs mer oOm det osäkra politiska läget i Ryssland här
eller här
eller på svd
DI's mest oseriösa artikel om etanol
1. alla bilar har en värdeminskning. -70% är inte onormalt för nya bilar.
2. Etanolbilar drar inte mer soppa. De kan köras på bensin och då är förbrukningen exakt lika som vanliga bränslebilar. Om de körs på etanol så är förbrukningen 30-40% högre än bensin, men det kompenseras av att E85 är billigare vid pumparna. Just nu sparar man ca 1 kr per min på att tanka etanol.
3. Den extra service som krävs är ett enkelt oljebyte. Extrakostanden är ca 700 kr vartannat år. Om man gör det själv är extrakostanden 300 kr vartannat år. Antag att bilen lever i 20 år. Den extrakostand som uppstår är alltså 700 kr vartannat år, dvs 10 st oljebyten a 700 kr = 7000 kr. Bilar vars motorer får ny olja ofta torde leva längre...
Slutsats: det märks att di.se är reklamfinansierat och till varje pris vill ha läsare oavsett hur seriöst det är. Aftonbladet är bättre.
Eller är det kanske ett symtom på börsdirektörernas arrogans? De kör ju helre en jeepar från det tidigar 1900 talet
Varför inte klä hela globen med solceller nu när en ny fotbollsarena planeras . Sverige borde titta mer på Danmark som vill ha en ny klimatpolitik med satsningar på vind- och vågkraft.
Sitter och leker litet med google trends. vinter och snö påvisar tydliga variationer över året.
Jag ser ingen tydlig trend för vindkraft medans etanol har en stigande trend. miljöbil är ett nytt sökord. sex har en hög och jämn sökfrekvens. mobile internet visar en kraftig ökning. Glädjande nog har climate change en stigande trend. En extremt het trend just nu är julbord. Ericsson är i en starkt stigande trend . Jag tror mycket på Källström och på julafton: recept
Sveaskog och Vattenfall gör som SCA. Orsaken är den perfect match som jag tidigare har beskrivit = extremt bra kalkyl när markägare och vindkraftsägare arbetar tillsammans.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=145&a=716235
Vill man vara med på tåget kan man köpa andelar i ett vindkraftsverk (och ta bort skattekilen) eller köpa aktier i borevind, vestas, tricorona.
Man får ta del av 2 trender med miljöfonder. Dels den ökade efterfrågan på energi pga tex Kinas snabba utveckling (se bara på prisuppgången i andra råvaror), och dels den ökade medvetenheten om klimatproblemen. Så det är inte så konstigt att klimatfonder är populära
Det gäller dock att välja rätt, eftersom miljöfonder är en brokig skara. (Det samma gäller vissa företag, tex Nederman som tillverkar renare innomhusluft och det var kanske inte vad man ville investera i).
DN citerar också HSBC att risken har flyttat till äldre marknader . Jag tror att det är fel. Jag tycker att tillväxtmarkanderna har svängt riktigt mycket i år, mestadels upp, men det är stora rörelser, och snart kan större nedgångar komma. Snudd på bubbelvarning när banker skickar ut dessa analyser.
Så mycket el krävs för att ersätta alla fordonsbränslen i sverige med el. För att förstå hur mycket det är kan nämnas att elförbrukningen i sverige idag ligger på strax under 150 TWh per år.
Då slipper man den årliga halkan
Men då är inte flyget medräknat. Inrikesflyget dyker - företagen tar tåget av miljöskäl
Tåg drivs oftast av el....
ECON rapport on vindkraftsstöd och ekonomi på uppdrag av energimyndigheten
Artikel i nyteknik om Röbergsfjället vid Vansbro i Dalarna som O2 har köpt för 220 MSEK eller 4,7 kr per årskilowatttimme. länk
Vindkraftföreningen Kvarkenvinden i Sundsvall har snällt nog lämnat kvar sin kalkyl på webben. Så här mycket kostar ett vindkraftsverk .
Elpriserna ökar nu, men en del har inte riktigt förstått varför . Samtidigt kommer rapporter om att byggbolagen inte vet hur energisnåla fönster är trots att 35% av värmen åker ut den vägen.
Hur länge dröjer det innan de som har installerat värmepumpar (berg, luft, från..) upptäcker att de fortfarande har kvar en ordentlig elförbrukning (värmepumpar drivs av el)?
Bygg aldrig vindkraftverk i skogen! Experten Tore Wizelius har skrivit en debattartikel som tydligt visar att vindkraft i skogen är tveksamt ur ekonomisk synvinkel.
SCA som redan vet en hel del om stödpengar till vindkraft borde läsa den. Andra som bör läsa på är Pehr G Gyllenhammar på http://www.arisewindpower.se/ tänker bygga en stor park i Laholmsskogarna, och http://www.rabbalshedevindenergi.se/ och Stena och Skogssallskapet och Södra . Flera av dessa projekt är säkert lönsamma, men inte alla.
EDF Energies Nouvelles Mkt Cap: 3.22B
Continuing its policy of diversifying and securing its supply chain in the solar segment, EDF Energies Nouvelles (Paris:EEN) has announced the signature of another agreement to purchase 67.5 MWp of photovoltaic modules, including an option on 37.5 MWp, with Photowatt International
Presentation från september
Redeye har gjort en intressant analys av Tricorona . Nu hittade jag också fram till en företagspresentation på deras hemsida . Det ser onekligen roligt ut.
Köp
Borevind (investment bolag som äger mestadels vindkraft)
http://www.greentech.dk/ (danskt bolag som äger vindkraft i europa),
rindi energi (äger fjärrvärme)
tricorana (äger tsläppsrätter)
är mina favoriter nu. De ser relativt billiga ut.
Övriga favoriter är
Fortum (finskt energibolag)
SCA (skogsbolag med vindkraftssatsning)
Wallenstam (fastighetsbolag med vindkraftssatsning)
Efter fallet i Nibe (värmepumpar) kan det vara dax att köpa där.
http://www.vindenergivast.se/ (vindkraft helt onoterat, men är oerhört billigt)
Avvakta
Oopcon (spillvärmeteknik)
lightlab (lågenergilampor)
clean oil (oljefiltrering)
morphic (bränsleceller, vindkraft)
pv enterprise (solceller)
ancora (värmepumpar)
taurus (etanoltillverkning)
VKG (värmepumpar)
REC (norskt solceller)
Dn har en bra artikel i dagens papperstidning om några av dessa miljöaktier. De noterar att värderingen är hög
Dn har en bra artikel om etanolproduktion från majs i USA idag i papperstidningen. De har pratat med en amerikansk majsbonde.
Tyvärr hittar jag inte artiklarna på nätet.
SCA o Statkraft borde få fredspriset efter den annonserade jättesatsningen på vindkraft istället för Al Gore
Under hösten har elpriset stigt något men nu tar det fart uppåt. http://www.nordpool.no/
Troligen är det en effekt av färre tilldelade utsläppsrätter. Ny teknik har skrivit några artiklar om det: http://www.nyteknik.se/art/52854 och http://www.nyteknik.se/art/52852 och http://www.nyteknik.se/art/52878
Vissa elbolag inte får någon tilldelning av gratis utsläppsrätter 2008-2012. Tidigare har elbolagen tjänat stora belopp
Det kan bli hausse i tricorona som äger utsläppsrätter.
Läs mer om Sveriges fördelningsplan för perioden 2008-2012 på regeringens hemsida http://www.regeringen.se/sb/d/7039/a/68485
Samtidigt kommer idag rapporter om att Volvo byter till ren energi och OKQ8 slår till bromsen
för palmoljedieseln
Redeye har analyserat Tricorona och de räknade med 17 EUR per utsläppsrätt
Bolaget handlar i utsläppsrätter, och har ca 50 m st idag. Priset på utsläppsrätter stiger nu och ligger strax över 22 EUR. Om det priset står sig är aktien oerhört billig. Om marknaden för utsläppsrätter kollapsar så som den gjorde iår är aktien mycket farlig. Sannolikheten för en kollaps har dock minskat rejält efter begränsningar i tilldelningen av utsläppsrätter.
Dessutom är affärsiden unik.
http://www.tricorona.se/
Dagens Industri har besökt en etanolproducent i Brasilien . En eloge till dem för att de verkligen har undersökt verkligheten !
di.se som är sveriges bästa länkdatabas citerar en artikel i Forskning och Framsteg .
Rubriken är "Etanolsatsning ett miljöfiasko" och artikeln är en av veckans mest kommenterade.
Mina slutsatser: Endast etanol av sockerrör är lönsamt idag. Eftersom Brasilien ligger så långt bort har ingen gjort sig besväret att åka dit och undersöka hur produktionen går till. De få som har åkt dit har upptäckt att sockerrör inte går att odla i samma klimat som regnskog. Dessutom finns det gott om plats för att odla mängder med sockerrör i de södra delarna.
Självklart är det ett problem att det går åt mycket etanol till att driva bilar. Slutet på den debatten kommer när Volvo lanserar en hybridbil som drivs på el och etanol. I väntan på en plugg-in el bil som drivs på el och etanol.
I framtiden kan etanol av skogsavfall bli en hit. Det är därför vi exprimenterar med etanolproduktion i sverige.
DI har en artikel idag om att Morgan Stanley tror att klimatförändringarna kommer att påverka världsekonomin enormt under de kommande åren .
Det mest intressanta är att artikeln på mycket kort tid har fått 57 kommentarer.
Slutsats:
1. Cleantech är extremt hett och har nått in både till analysfirmorna och köksborden.
2. di.se briljerar med att hitta vinklar på vad andra skriver om. Di.se är affärsvärldens aftonbladet. De gör alldrig egna reportage. Istället gör de allt för att skapa traffik till hemsidan och sälja annonser. Jag tycker att det är ok om oseriösa bloggare gör detta eftersom de inte påstår något annat. Dagens Industri har däremot en skenhelig approach. De vill uppfattas som seriösa, men skriver ofta bara upprepningar med många utropstecken.
Tacka vet jag ft.com eller wsj.com. Det är riktiga affärstidningar.
e24 som normalt aldrig skriver något annat än rent tjafs har idag en mycket bra artikel om biogas i Stockholm . Äntligen har de skickat ut en undersökande journalist.
Jag har hittat en sida med information om den asiatiska marknaden, och speciellt kina. Intressant läsning.
Avanza har gjort en analys av Morphic De skriver att det är svårt att räkna hem Morphic med traditionell fundamental analys eftersom det är ett förhoppningsbolag. Det stämmer ju till 100%. Det krävs ju att man tror på att marknaden tar fart för att värderingen ska hålla. Slutsats: Köp Morphic om ni tror på bränsleceller. Det finns inga alternativa bolag att köpa inom den nichen. Om ni tror på greentech i stort så finns det billigare alternativ.. Noterade: Borevind, Greentech.dk , Novozymes.dk , fortum.se etc. Onoterade: Rindi energi, Vindenergi Väst mfl
Jag tror att vi inte ser oss som miljöbovar. Men i dagens nyhetsflöde finns både att Stockholm gör för lite mot luftföroreningar och att Förbjudna gifter i textilier förstör svenska vattendrag.
Båda sakerna är väl kända sedan länge. Jag har alltid tvättat lakan innan jag börjar använda dem, men jag har aldrig tänkt på smutsvattnet. Dubbdäck har jag alltid tänkt som något positivt, men i stadstrafik är de tydligen inte det. I vinter blir det smutsig tvätt och snökedjor.
Det är lätt att hitta vinnarna på biodiesel. Större volymer på kort sikt måste nämligen framställas av naturgas. Vinnare: Qatar och Ryssland mfl naturgasexportörer. Förlorare: miljön
På längre sikt kanske det kan se annorlunda ut. Men jämför med vilka som är vinnare på etanol (brasilien och andra u-länder).
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_17166128.asp
Hur länge kommer det att ta innan vi har bilar som drivs med el? Svar: mycket lång tid. Redan idag gör elektroniken att nya bilar har fler fel än tidigare , och verkstäderna har svårt att hitta felen
Våra bilar blir allt mer avancerade - så till den grad att antalet fel och reparationer ökar, i en del fall dramatiskt
Elbilar kan drabbas av samma batterifel som mobiltelefoner och mycket annat.
Tekniken behöver helt enkelt ett antal år på sig innan den är mogen för en bred användning.
Nyteknik skriver om problem med växellådor och de har en intressant lista på de olika varianter på växellådor som finns i olika vindkraftsverk. Problemen för Vestas verkar inte vara över.
SWECO anlitas för vindkraftssatsning i norra Sverige . De nämner att tjänstemarknaden kan vara värd någon miljard i sverige om 5 år
Vindmätningar är svårt.
Världsmarknaden är mycket större..
Fram till 2010 ska GE's investeringar i miljöteknik fördubblas till 1,5 miljarder dollar. Och intäkterna fördubblas till 20 miljarder dollar.
Reinfelds utspel om klimatsäkert bistånd välkommnas av FN
Internet drar också ström och medvetenheten ökar marknaden precis som jag skrev i i det tidigare inlägget
Det finns en hel del företag som får draghjälp av omställningen till förnyelsebar energi. En stor omställning av infrastrukturen har startat, och det ger dragkraft till hela världsekonomin.
Efterfrågan på vindkraft gynnar SKF som bygger en ny fabrik för stora kullager till vindkraft i Sverige. ABB får order på likströmskabel till vindkraftsparker långt ute till havs. Dessutom har många svenska gjuterier fått ett uppsving.
Effektiv energianvändning och installationer av nya elsystem driver konsultföretagen Sweco och Ångpanneföreningen (som just har köpt ett energikonsultföretag i Schweiz).
Boomen för etanol driver danska Novozymes. General Electric i USA satsar stort inom energiområdet ... Toyota vinner med hybridbilar... Ericsson tänker på kundernas energianvändning och skapar nya torn till radiostationer... SCA ökar avkastningen på skogen med vindkraftsverk... Bankerna ger lån.... ICA och Coop satsar på ekologiska varor och bönderna får bättre betalt för ekologisk mjölk. Listan kan göras lång på företag som drar nytta av en av vår tids största förändringar. Detta sker samtidigt som andra stora trender som befolkningstillväxten, ökad köpkraft i asien, internet och mobilmarknaden.
Arise, med PG Gyllenhammar som ordförande och bla Archibald Hamilton som storägare, trummar på med markandsföringen inför nyintroduktionen under 2009. Nu senast har de lyckats få en egen artikel i DN.
Varje del av vindkraftsparken måste ha en egen detaljplan, och att endast ca 50% av verken kanske kan byggas. Hallå, regeringen hur går det?
Skogsbönderna får 90.000kr per verk och år i markhyra. Skogsbönder blir vinanre på vindkraften . Dags för en uppvärdering av skog i blåsiga områden.
Andra följer efter, tex vattenfall som vill bygga en park i Mörlunda i Hultsfreds kommun
Nu går det inte att producera etanol i Sverige. Det är en av följderna när tullarna på etanol tas bort. Samtidigt blir det nog en boom för etanol när E85 priset går ner med minst 23 öre samtidigt som bensinpriset höjs med 29 öre eller 17 öre beroende på vem man frågar.
Höjningen av koldioxidskatten gör också att elpriserna kommer att stiga. Men det verkar inte hindra Outokompu att investera i Avesta
PG går in som ordförande i Arise windpower. Det är ingen slump att vindkraften flockas på den västra sidan av sverige. Ekonomin beror till stor del på hur mycket det blåser, och i väst blåser det så att det ibland inte går att spela golf Spelar PG golf?
SCA storsatsar på vindkraft med norska Statkraft. Ekonominyheterna rapporterar att
SCA står för marken och Statkraft för kapitalet. Samtidigt tecknar SCA ett långt elavtal. Tydligen har de insett att det var ett misstag att sälja av elverksamheten för 15 år sedan.
Det intressanta är att SCA troligen får rejäl avkastning på sin skog, samtidigt som de kan köpa billig el. Normalt är att markägare får ca 50.000 - 100.000 kr per år och vindkraftsverk.
Samtidigt som realtid har en artikelserie om Cleantech investeringar så rapporterar http://www.borevind.se/ att en stor Svensk pensionsfond har investerat i företaget i samband med nyemissionen. (enligt VD'ns samtal med en amerikansk investerarservice som finns på deras hemsida). Det har inte noterats på marknaden eller i tidningar. Tidigare har AP fonderna också investerat i www.Greentech.dk
Efter den senaste tidens börsturbulens har http://www.borevind.se/ fallit ner mot 18kr.
Bolaget har efter vårens nyemission ca 8 kr i eget kapital. Kurs/EK = 18/8= 225% dvs inte speciellt högt. Borevind har en option att köpa 20% av ett vindkraftsprojekt, och värdet av den är inte bokfört som eget kapital. Ingående enheter tex 20% av REC och Switchpower är bokförda till relativt modesta värderingar.
Nyemissionen i maj 2007 till kursen 16,50 övertecknades rejält.
Andra bolag inom förnyelsebar energi värderas betydligt högre. Elous vind handlas tex på http://www.alternativa.se/ till 3300kr, dvs 542% och Morphic högt över det. Danska http://www.greentech.dk/ värderas till över 4 ggr eget kapital. För att inte prata om solcellsföretagen PV enterprise och REC.
Slutsatsen är att Borevind är ett relativt bra köp på dessa nivåer, speciellt med tanke på den modesta värderingen och att borevind har folk med imponerande CV i styrelsen.
Edit 2007-08-30: Börsveckan hänger på med en analys. http://www.avanza.se/aza/press/press.jsp?article=29940
Jag håller inte med om deras slutsatser. De ignorerar helt tex att Borevinds investeringar redan har genererat värde eftersom de gjordes för 1 år sedan. Dessutom har de ingen jämförande analys med andra bolag
Imorgon rapporterar http://www.vestas.dk/ Q2 resultatet, och Danske Ditlev Engel är den nye stjärnan på den nordiska aktiemarknaden .
Jämför det med att Elfel stoppade Ringhals 3
Edit 2008-08-21: Vestas är on track och var börsvinnare idag
Det finns en hel del missförstånd och rena felaktigheter om etanol. BAFF har en utmärkt lista med frågor och svar: http://www.baff.info/faq.cfm#28 och http://www.etanol.nu/ har ett bra forum.
På kort sikt är det strunt att efterfrågan i sverige påverkar möjligheten att få tag i etanol. Det är snarare efterfrågan i USA som styr, och de inför nu det system vi har i sverige med 5-10% etanol i bensin för att slippa mycket skadliga tillsatser.
Idag har vi ett överskott på mat i västvärlden, och ett underskott i uländerna. Ineffektiviteten och stödsystemen är skrämmande, tex alla stöd till vindoldlare inom EU. Etanol påverkar alltså inte hungern i världen.
Vi kommer att se en förbättring av produktion från sockerrör, och på lite längre sikt kommer sockerrör att vara den dominerande råvaran i de tropiska länderna och i de tempererade klimatzonerna kommer vi att övergå alltmer till att tillverka etanol från råvaror rika på cellulosa. Det kan vara smart att placera pengar i http://www.novozymes.com/ även om de idag sysslar med mycket annat än förnyelsebar energi.
De flesta vet inte att det är den globala välståndsökningen och högkonjunkturen som höjer priser på majs och andra råvaror. Dels stiger efterfrågan på mat, och dels så ökar kostnaderna för den olja som behövs till traktorer och gödsel. Klimatförsämringen kommer att fortsätta även i nästa lågkonjunktur, men råvarupriserna kommer att falla då.
Läs mer sanningar om högre priser på majs och andra matprodukter
Det måste bli dyrare att släppa ut koldioxid
Etanolbrist gör miljöbilar dyrare
Nya etanolbilar på väg
Pacific Ethanol Inc kan köpas via svenska banker i brist på andra aktier inom etanol
http://bigpicture.typepad.com/ gör oss uppmärksamma på att FED redan i praktiken har sänkt räntan enligt en Artikel i WSJ
Tokyo faller pga yen carry trades men Stockholm håller modet uppe.
Aktier i vindkraftsbolaget kan nu köpas på http://www.alternativa.se/ (en handelsplats för onoterade bolag). Dock är första priset på aktien 3300kr, dvs 542% över eget kapital och det är inte billigt ! Det blir spännande att se hur kursen går de närmsta dagarna
Allteftersom raset fortsätter så skapar det köplägen. Vestas (som tillverkar vindkraftsverk) har fallit som en sten och Borevind (som äger vindkraftsverk) har också dalat. Borevind gjorde en nyemission till kursen 16,50 under våren, men idag kan man köpa aktien billigare. Vestas kommer med rapport om några dagar, och förväntningarna på den är extremt låga nu.
Däremot faller inte danska Greentech lika mycket.
Sveriges export av el kan öka och Sandviks VD har fel när han påstår att vi förlitar oss på andra länder vad gäller vår egen energipolitik och elförsörjning. Han borde läsa på. Svensk Energi publicerar utmärkt statistik varje onsdag. Vi har dessutom alla möjligheter att öka energiproduktionen med bio, vind etc.
En annan intressant artikel: Rädda miljön med aktier i kärnkraft . Personligen rekommenerar jag snarare http://www.abnamromarkets.se/ miljörelaterade certifikat.
Det finns 38,6 miljoner aktier i Skyllermarks som ska tillverka små vindkraftsverk. Vid den senaste nyemissionen kostade varje aktie 2kr. Bolagsvärdet blir 77,2 miljoner kronor. Eftersom försäljningen är på ca 3 miljoner kronor per år, bolaget går med 3.6 miljoner i förlust varje år, och det egna kapitalet ca 10 miljoner kronor hade det varit lämpligare med en kurs på 0,2 kr, dvs ca 7 miljoner max i bolagsvärde. Men Skyllermarks plockar småspararna på pengar med jämna mellanrum. Varning.
Riskpremien som har varit extremt låg justeras nu upp och de långa räntorna stiger. Kapitalintensiva bolag och förhoppningsbolag tror jag är förlorare. Till de senare hör tyvärr flera bolag inom förnyelsebar energi, tex Morphic, Borevind, PV enterprise och VKG. Fallhöjden är extremt stor nu när småsparare dumpar riskaktier. Borevind har tex ett eget kapital som är långt mindre än börskursen, trots att affärsiden är att investera i vindkraft som ger en bra men inte extremt bra avkastning.
Nu kommer ytterligare indikationer om att klimatet kommer att bli varmare och troligen kommer vi se fler effekter liknande algblommningen. Jag begrundar just nu om det finns ett dilemma här... Varmare klimat = lägre uppvärmningskostnader = sämre kalkyler för investeringar i tex pellets ? Jag gissar att de som äger pelletsfabriker etc lyssnar på väderleksprognoserna och hoppas på kalla vintrar, på samma sätt som att vädret alltid har oroat bönderna...
Litet offtopic men roligt !
Trendio är en site där det går att satsa på vilka nyheter som kommer att vara mest omtalade . Ihophackad av en Svensk och het ibland alla web2.0 nördar och affärsfolk.
Tidningarna rapporterar att ingen vill betala frivilliga miljöavgifter på flyget och att Stockholm drabbas av alger i skärgården
Jag ser det som en tydlig indikation på att de stora massorna ännu inte ser att grönt är skönt
Samtidigt tar USA ännu ett steg mot grönare energi med 16 miljarder USD i skattelättnader som flyttas till sol och vindkraft.
Svensk miljöindustri tex solceller är bara i sin linda. Dn har en artikel om företaget Midsummer som hoppas på Kalifornien.
Vindkraftsutbyggnaden ska skyndas på av regeringen (det blir en intressant dialog med vissa borgeliga kommuner tex Sotenäs, Lund och Vellinge), och Vattenfall bygger havsbaserad vindpark . Det blir något att ta med till USA's klimatmöte.
STOCKHOLM (Direkt) Energibolagen Enel, Electricite de France och Eon har lagt bindande bud på Dong Energys portugisiska och spanska vindkraftsanläggningar. Försäljningen avser 1.250 MW förnyelsebar energi. Det skriver italienska tidningen MF som citerar personer med insyn i transaktionen, rapporterar Bloomberg News. Bolagens bud varierar mellan 500-600 miljoner euro, skriver italienska tidningen MF./MO
Det ger en intressant värdering av vindkraft..
600 MEUR * 9,1 = ~ 5500 miljoner SEK delat med 1250 MW = 4,4 miljoner per MW.
En gissning är att köparna övertar lånen och att de är 75% av investeringen. Då blir priset 17,6 miljoner per MW (4,4 / 0,25).
Vad kostar då det att sätta upp ett vindkraftsverk? En vanlig siffra är 30 miljoner SEK för ett 3 MW verk = 10 miljoner SEK per MW.
Egentligen bör man veta hur vindläget är, dvs hur många kWh som produceras, och dessutom ta hänsyn till ett annat (troligen högre) pris för vindkraft i Spanien, men det ger en fingervisning om det internationella priset per verk.
Produktion av energi är en av de mest kapitalintensiva brancherna. Energi finansieras ofta med 80% lån och 20% eget kapital. Om det efter en period av mycket god tillgång på kapital blir kaos på kapitalmarknaden så kommer räntorna att höjas och alla kalkyler försämras. Sannolikheten är iofs inte så enormt stor men det kan vara värt att notera att vi har mycket låga räntenivåer nu i ett historiskt perspektiv.
PS glädjande nog så dyker det nu upp fler och fler bloggar om förnyelsebar energi. Den senaste har jag hittat här: http://renewabletech.blogspot.com/
Samtidigt som regnet pressar upp flygpriserna så sjunker elpriserna. I södra Norge kostar 1 kwh ner mot 0,02 euro .
Frågan är vad som händer när hela norden blir en fungerande elmarknad, dvs det finns överföringskapacitet som räcker. Kanske går elpriserna ner först och därefter upp när förbindelserna med kontinenten är klara?
Update 2007-07-25: Realtid hakar på med en artikel.
Update 2007-08-08: Dn hänger på
Jag har hittat en läsvärd artikel hos Der Spiegel. Den tyska miljöministern Sigmar Gabriel och Utz Claassen, VD för EnBW diskuterar om kärnkraft kan vara vägen ut ur klimatkrisen .
Forsmark noteras som ett avskräckande exempel...
Personligen tror jag att kärnkraften måste finnas som "base load", när vattenkraften inte räcker till. Men förnyelsebar energi kan begränsa kärnkraftens roll tills dess att vi har utvecklat något bättre (väte?).
at onsdag, juli 25, 2007 1 comments
Labels: energi, klimatkrisen, kärnkraft
I sverige erövrar etanol folkhemmet. Kanske finns det ett samband mellan alla hastighetskameror och http://www.greenrally.com/ och Volvos satsning på etanol i STCC ?
I övrigt kan noteras att:
Oljepriset har parkerats på en mycket hög nivå (~70 USD). Endast den svaga dollarkursen har stoppat uppgången för svenska bensinpriser (och i USA går etanolfabrikerna på högvarv).
Japans handelsminister Akira Amari uppmanade på fredagen landets industri att begränsa elanvändningen under tider på dygnet då efterfrågan är som störst. Maningen kom sedan landets, och världens, största kärnkraftsanläggning stängts efter en kraftfull jordbävning i måndags.
Medlemsländerna inom EU har svårt att få kontroll på energianvändningen. Mellan 1999 och 2004 ökade elförbrukningen med 10,8 procent. Det visar en rapport från EU-kommissionens analyscenter, Joint Research Centre
Spotpriserna på den nordiska elbörsen har fallit till rekordlåga nivåer efter ihärdigt regnande i Norge den senaste tiden. Prisraset spås dock bli en kortvarig glädje för svenska elkunder med rörligt pris.
Andra AP-Fonden, Göteborg, Sweden, has yesterday purchased 500.000 shares and in total now owns 2.022.000 shares in Greentech Energy Systems A/S, ISIN kode DK0010240514.
This corresponds to 6,51 % of both total issued shares and voting rights Link
Kanske har de läst det jag skrev i maj?
http://vindmolla.blogspot.com/2007/05/greentech-r-ett-danskt-bolag-som-ger.html
Den senaste föreningen som jag har hittat är Käpplan vind . De har ett litet annorlunda upplägg med lån (de flesta andra har bara eget kapital). Som vanligt bör man göra en jämförelse mellan olika projekt innan man köper andelar, framförallt kostnadssidan som kan variera med tex olika ersättningar till markägare etc. Som jag har rapporterat tidigare finns det många vindkraftsföreningar att välja på nu .
Orsaken till det stora intresset är att villaägare, fastighetsbolag mfl får en mycket god avkastning på vindkraftsandelar, ofta som nästa steg efter bergvärme och luftvärmepumpar
Vindkraft låter så bra tills det står 200 meter bort och låter på riktigt in the real life . Då blir det precis lika jobbigt som att se nakna människor .
DN har en sommarserie om företagande. Artikeln om Ekman buss och Moas camping är mina favoriter
Varför tål inte ett kärnkraftsverk en jordbävning? Japsen har stora problem .
Hans Nilsson som 2006 fick det stora energipriset har en mycket bra blog. Senast har han hittat en artikel med Shells chef Jeroen van der Veer som är mycket läsvärd
Apple har lanserat en beräkningssnurra som räknar ut hur mycket el som kan sparas om man slår på standby och inte har apparaterna igång hela tiden. En annan rolig artikel om hur mycket prylarna drar i el finns här och fortsättningen finns här .
Samtidigt kommer rapporter om att kylskåp drar mer än förväntat så det kanske är en smart grej att springa och köpa en elmätare...
Intressant artikel om Heinz investeringar i cleantech i norden. Makteliten i USA är endast ett telefonsamtal borta. Dessutom har han samma tudelade syn på kärnkraft som jag skrev om i ett tidigare inlägg
Jag är generellt positiv till kärnkraft eftersom jag tror på möjligheterna för oss att använda teknik på ett postitivt sätt. Men incidenter som jordbävningen i Japan idag (hur kan en jordbävning orskaka en brand i ett kärnkraftsverk?), och problemen i forsmark förra året gör att jag inte är 100% säker på att det är en bra energikälla. I färskt minna finns också Tjernobyl, skitiga uran gruvor och att avfallet måste lagras i oänlighet.
Helt klart är att vindkraft mfl kan bli ett komplement och dessutom ekonomiskt lönsamt med bättre teknik. De som sågar vindkraft men hyllar kärnkraft har inte någon positiv syn på teknikutveckling. Men den senaste hypen om klimatet kanske kommer att påverka mig och alla andra till att bli 100% för kärnkraft
Nu när Elpriset är stilla trots allt regn finns det det finns stora pengar att tjäna på vindkraften enligt en kalkyl från Nordea och LRF i ATL (från januari) . En avkastning på 15-20% med dagens elpriser och stöd.
Det är ganska få på FINANSMARKNADEN som ängnar sig åt sådan här analys...
Ett bra exemple på svajig värdering är http://www.borevind.se/ Titta på deras aktiekurs. Den ser ut som en berg & dalbana med mycket snabba och stora svängningar. Orsaken är att det bara är småsparare som köper och säljer den aktien. Värderingen ligger långt långt över egetkapital, och så ska det inte vara när den största tillgången är vindkraft som ger 5-20% avkastning per år.
http://www.sway.no/ har tagit in 150 MNOK för att utveckla flytande vindkraftverk
Sanningen är att jag är klart matt på att varje dag läsa om att jorden är hotad. Faktum är att jag också struntar i om bensinen kostar 10kr eller 20kr. Jag är inte miljonär, men det är helt klart att klimatet är ett trevligt ämne att oroa sig för. I avsaknad av krig och fattigdom. Ökade Co2 utsläpp är liksom lagom abstrakt och känns långt borta. Det är också ganska sött att se alla världens ledare engagera sig lika lagomt som som jag. Tidningarna är dock på bettet, troligtvis för att det säljer lösnummer och annonser på deras hemsidor. Det är konstigt att inte fler röstar på mp, eller? De har iallafall en den bra ideer, den senaste att fler ska bli elproducenter. Synd bara att de är så konstiga i andra (viktigare ?!) sammanhang.
PS nu kom jag på nästa rubrik för DN: den stora ökningen av mördarsniglar beror på avgaserna.
As part of IBM's green initiative, its venture arm is on the search for the next clean tech start-ups
Google satsar på Cleantech
"While many people don't associate Google with energy, analysts say the fit isn't all that unnatural. Renewable energy, unlike coal or nuclear, will likely come from thousands or tens of thousands of different locations. Analysts have long said that one of the big challenges will be managing that flow into and out of the nation's electric grid, and that companies that manage the flow of information are well placed to handle that task."
Frågan är om det inte är bättre att köpa andelar i en förening som äger ett vindkraftsverk istället för att bygga ett eget . Min favorit är http://www.vindparkvanern.se/ som inte har någon kö och bygger vindkraft i vänern just nu. Men det finns flera att välja på: Kalmar energi , http://www.02.se/ , http://www.svef.se/ , http://www.dalavind.se/ etc
För den som ändå vill bygga sitt eget verk rekommenderas boken Vindkraft i teori och praktik
På Kiva kan man låna ut småbelopp till behövande i fattiga länder. http://www.kiva.org/app.php
Tanken är densamma som Muhammad Yunus & Grameen Bank som fick Nobelpriset 2006.
Att placera vinster där känns bättre än att använda http://www.godel.se/ eftersom jag kan välja vem som ska få pengarna, men båda dessa är bra exempel på hur vi kan få en bättre värld.
Ett annat bra exemple är http://www.ettklickforskogen.se/
Övriga krångliga och dyra hjälporganisationer kan lägga ner verksamheten
Flera banker lanserar nu förenklade sparprodukter för den som vill investera i en korg av företag inom förnyelsebar energi. Här kommer några exempel.
ABN Amro har ett certifkat som placerar i 9 st vindkraftsföretag. http://www.avanza.se/aza/events/abnamro/vindkraft/Produktblad_OEC_VIND.pdf
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=664599
Handelsbanken har en aktieindexobligation som placerar i bolag inom förnyelsebar energi.
http://www.avanza.se/aza/events/shb_070405/AIO_723_Avanza_3apr.pdf
Swedbank har en aktieindexobligation som placerar i bolag inom förnyelsebar energi.
http://www.swedbank.se/sst/inf/out/infOutWww1/0,,116667,00.html
http://www.swedbank.se/sst/www/inf/out/fil/0,,41988,00.pdf
Certifikaten ökar och minskar i värde precis som de underliggande aktierna, och kan ses som ett alternativ till fonder.
Aktieindexobligationerna betalar alltid tillbaka det insatta kapitalet, men uppsidan är begränsad.
Dessa är ett bra alternativ för att sprida riskerna, men man bör jämföra reglerna och avgifterna.
Vindenergiväst som planerar upp till 4 st vindkraftsverk på en blåsig kulle i Uddevalla har fått in ca 11 MSEK från ägarna för att finansiera bygget. De hade kunnat ta in det dubbla, och frågan är om de nu ska sälja 1-2 verk. http://www.vindenergivast.se/
Vestas får osedvanligt stor order på 182 vindkraftsverk från BP. Ordern är intressant för att Vestas uppenbarligen erövrar den amerikanska marknaden och att BP gör allvar av sin mega satsning på vindkraft. http://www.vestas.com/
Vestas lider av stora leveransproblem från underleverantörer, men det syns inte på orderboken som nu växer nu snabbare än någonsin trots det. Kanske är det senaste årets kurslyft för Vestas aktier helt rätt.
Jag hittade en bra artikel om Vindkraftens ekonomi och O2 gruppen där Johan Ihrfelt, vd i vindkraftföretaget o2, kommenterar att den förväntade avkastningen exkl belåning är mellan 6% och 12%. http://www.idg.se/2.1085/1.112709
Södra skogsägarna lägger sina vindkraftsinvesteringar i ett separat bolag. I den första svängen ska de bygga verk i anslutning till fabrikerna. Avkastningen på dessa överstiger avkastningskravet på 10%. Senare ska de möjliggöra för enskillda skogsägare att sätta upp verk på egen mark. Exempel på kalkyl för markägare från en tidigare nyhet. http://www.sodra.com/sv/Press/Nyhetssidan/Om-Sodra-koncernen/Vindkraft-vaxer-i-eget-bolag-inom-Sodra/
Det bästa alternativet finns inte med när DN uppmärksammar trenden trenden att fler köper andelar i vindkraftsföreningar. http://www.vindparkvanern.se/ är det billigaste och bästa alternativet. O2 har relativt hög fast avgift och drivs i vinstintresse. Vindpark vänern har flera stora energibolag i ryggen.
Det kommer att bli Aftonbladets löpsedel snart. Elpriset för leverans 2008 är nu över 48 EUR/MWh och för leverans idag över 25 EUR/MWh.
Skelefteå kraft som är sveriges 4 största elproducent ökar satsningen till 100 vindmöllor .
"Arise Windpower, som Archibald Hamilton gått in i, planerar en vindkratsinvestering om 100 vindkraftverk för 4 miljarder kronor i Laholms kommun. Verken blir de största som hittills byggts i Sverige, upp till 300 meter höga och på mellan 2,5 och 3 megawatt. Än så länge har projektet dragit in 53 miljoner kronor för de initiala projekterings- och tillståndskostnaderna. Utöver Archibald Hamilton har bland andra Ernströmgruppen, Vätterledens Invest och Öhman Invest gått in som finansiärer i projektet." länk
Ernströmgruppen äger bla Värmeprodukter AB, verksamt inom energianläggningar för pelletsförbränning.
Elpriser för leverans 2008 har ökat med ca 5% de senaste dagarna. Först när jag läser dagens nyhet om att utsläppsrätter ska auktioneras ut istället för att skänkas bort förstår jag varför.
Ett argument saknas i DN's annars utmärkta sammanställning av argument för klimathotet.
Om det bara finns en liten sannolikhet att teorierna stämmer så borde det vara värt 0,12% av världens BNP per år i "försäkringspremie".
Ena dagen skrivs en hyllningsartikel om Talloil och andra dagen kommer beskedet att de är nära konkurs . De har tydligen förbyggt sig på pelletsfabriker.
Som jämförelse har vi http://www.rindienergi.se som växer med god lönsamhet och god balansräkning. Det gäller att välja rätt bolag.
värmekylgrossisten (VKG) som installerar värmepumpar, bergvärme etc gör förlust och rasar över 20% på börsen . Det gäller att välja rätt inom förnyelsebar energi, och inte de som jobbar i segment med låga marginaler.
SEB's chefsekonom (och författare till en klassisk ekonombok) Klas Eklund avgår. Det intressanta är att han blir kvar inom SEB och kommer att koncentrera sig på globalisering, klimatfrågor och långsiktig tillväxt
Nu är tiden rätt för Private Equity att gå in ... i förnybar energi säger Industri Kapital och köper Moventas som tillverkar växlar till vindturbiner
Stigande elpriser är att vänta när regeringen sätter tuffa utsläppsmål. Tanken verkar vara att inkludera flyg och hela transportsektorn i utsläppshandeln.
Sambandet mellan högre elpriser om utsläppsrätter syns på de framtida elpriserna redan idag som ligger ordentligt högre än dagens på www.nordpool.no
Dagens Industri har idag en artikel om http://www.eolusvind.com/ i papperstidningen. De genomför nyemission i samband med köpet av Ekovind. Aktien har stigit med mer än 400% och antalet aktieägare är nu över 1000 st. Aktiehandeln sker på deras hemsida. I artikeln står det at t de planerar listning på den "alternativa aktielistan" inom kort för att underlätta handeln och som första steg mot en riktig börsnotering. Jag har försökt komma på vilken aktielista som menas. Vet ni? Kommentera nedan.
Dessutom säger bolagets VD Bengt Simmningsköld att värderingen är låg jämfört med andra bolag inom förnyelsebar energi trots de senaste årens kursuppgång. Det håller jag helt med om.
Mycket läsvärt om förnybar energi i presentationerna från Eltinget i mars.
Agenda och Presentationer .
Areva ger upp och Indiska Suzlon med 8% marknadsandel av vindkraftverk köper REpower med 3% marknadsandel för att ge de 4 stora tillverkarna av vindkraftverk en match dvs Vestas (28%), Gamesa (16%), GE Wind (16%), Enercon (15%).
Det verkar finnas ett konsensus om att även bilar ska gå på el i framtiden . Till och med Svensk Energi nämner att elproduktionen måste anpassas för den utvecklingen (läs mer här)
Undrar hur mycket mer el som behövs om det kommer plug-in hybrid bilar, dvs bensin/etanol/el bilar som kan laddas med sladd hemma och därefter köra korta avstånd med el? Bilindustrin har ju iprincip dessa färdiga för leverans...
PS Nu ska tom bomber vara miljövänliga....
Svensk energi har släppt en rapport (läs mer här) som visar att andelen förnyelsebar energi i sverige är 50% (97% om kärnkraften räknas med). De målar upp en ganska positiv bild av framtiden och förnybar el kommer att växa i framtiden.
rapporten
vestas resultat för första kvartalet gjorde ingen glad. Faktum är att försäljningen bara gick upp med 6% eftersom de inte kan leverera. Marginalen är lövtunn. Trots det blev det inget jättefall i på börsen som väljer att tro på bolagets förmåga att fixa problemen. Jag tror att risken för nedsidor är större än möjligheten för uppsidor efter det senaste årets kursuppgång.
Energianvändningenen kommer att öka varje år enligt en amerikansk studie.Läs mer om studien på http://blogs.business2.com/greenwombat/ som är en mycket läsvärd amerikansk blog om miljö och teknik.
Samtidigte kommer rapporter om att utsläppen ökar mer redan nu.
Det känns som att problemet är underskattat trots alla skriverier på senare tid.
Elverket Vallentuna och Skånska Energi är 2st mindre aktörer som säljer och distribuerar el. Ingen av dessa har någon större produktion av el. De äger istället elnäten och säljer el som andra producerar. De agerar i skuggan av de stora aktörerna (tex Vattenfall, Fortum, EON).
Båda bolagen är onoterade. Elverket är listat på bequoted och kan köpas genom vanlig bank. Skånska energi är "ännu mer onoterat" och kan endast köpas via Sparbanken Finn. Båda aktierna har dålig likviditet och en investering måste vara långsiktig.
Värderingsskillnaden är relativt stor. Skånska Energi är mycket billigare och ger hyfsad direktavkastning. Antagligen är det för att det är svårare att köpa aktien.
Skillnaden kommer att vara kvar tills något händer (börsnotering, uppköp eller om börsveckan skriver något) men under tiden ger Skånska Energi en god avkastning för den långsiktige.
Elverket Vallentuna
Marknadsvärde 673 MSEK (Antal aktier 6,48 mil * Kurs 104 kr )
Oms 302,9 MSEK .
Res efter skatt 9,5MSEK (1,47 kr/aktie)
Eget kapital 115 MSEK (17,75 kr/aktie)
Utdelning 1kr /aktie (direktavkastning 1%)
Antal kunder 48 000 st
Antal nätkunder 12800 st
http://www.elverket.se/
http://www.bequoted.com/investor/company.asp?bolagid=111
Skånska Energi
Marknadsvärde: 861 MSEK (Antal aktier 6,622 mil * Kurs 130 kr )
Oms 288,3 MSEK
Res efter skatt 35MSEK (5,28 kr/aktie)
EK 226,3 MSEK (34,17 kr/aktie)
Utdelning 3kr /aktie (dirketavkastning 3,8%)
Antal kunder 16 224 st
Antal nätkunder 17214 st
http://www.skanska-energi.se/
http://www.sparbankenfinn.se/ContentLinkFinder?PUB_ID=141606
AMF Fonder delar ut vinstpengar. Men de har ett otroligt dåligt fondutbud. Inga miljöfonder alls! Tacka vet jag Black Rock eller Gustavia Blue Engine.
Energianvändningenen kommer att öka varje år enligt en amerikansk studie.
Läs mer om studien på http://blogs.business2.com/greenwombat/ som är en mycket läsvärd amerikansk blog om miljö och teknik.
Samtidigte kommer rapporter om att utsläppen ökar mer redan nu.
Det känns som att problemet är underskattat trots alla skriverier på senare tid.
http://www.eos-russia.se gör en nyemission och noteras på börsen. Deras affärside är att först placera pengar i rysslands största energibolag UES (jag tror att det är detta företag: http://www.rao-ees.ru/ ) och därefter vara med på uppstyckningen av det bolaget. Dessutom kommer elpriserna att marknadsanpassas och efterfrågan på elkraft är stor så de tror att ryska energitillgångar är undervärderade. Jag ska ärligt säga att jag inte har en aning om det är en bra ide eller inte. Jatt hittade en artikel på nätet som bekräftar det som står i EOS prospekt.
Samtidigt kablades nyheten ut om en ny kabel mellan ryssland och sverige. Tanken är att imporera billig rysk el till sverige. Exakt hur billig den kommer att bli med tanke på vad EOS skriver i deras prospekt.